Díky lékořici se zbavíte závislosti na kofeinu, je také silným spojencem v boji proti virům

Lékořice je vytrvalá rostlina vysoká až jeden a půl metru, která pochází ze Středomoří. Do střední Evropy a na naše území ji v 16. století přivezli benediktini. Kolem Hustopeče, Bzence a Mikulova zplaněla.

Rostlina má rovný silný stonek a dlouhé kořeny, které se sklízí a z jejich extraktu se připravuje takzvaný pendrek. Kořeny lékořice se sbírají na podzim, nasekají se na malé kousky a rozemelou. Vzniklá hmota se dále vaří, dokud nezíská černou barvu a potřebnou hustotu.

Lékořici využívali již staří Egypťané. Ve starověké Indii si jí vážili jako afrodisiaka a svařovali ji v mléce s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem. V Mattioliho herbáři najdeme také kapitolu věnovanou lékořici a přípravě léčivých prostředků z ní.

V českých zemích se nejčastěji užívala k tlumení dráždivého kašle. Ředí totiž hustý hlen z dýchacích cest, a tak je vhodná na podporu vykašlávání při astmatu a chronické bronchitidě.

Pomocník pro ty, kdo mají nízký tlak

Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů. V malých dávkách podporuje častější močení, ve vyšších dávkách močopudné účinky naopak zmizí.

Působí rovněž proti zánětu a zvýšenému svalovému napětí. Nadměrné užívání lékořice by se sice mohlo projevit zvýšením krevního tlaku, ale po vysazení by symptomy měly do 14 dnů vymizet. Lidé, kteří trpí tlakem nízkým, v ní mohou najít silného spojence.

Lékořice je zároveň velmi silným prostředkem proti virovým infekcím, které mohou stát za záhadnými nemocemi, jako je fibromyalgie, chronický únavový syndrom, lymská borelióza či Ménierova choroba, ale také za závratí, točením hlavy, bolestí těla a neurologickou bolestí čelistí, krku i ramene. Látky v ní obsažené zabraňují rozmnožování virů a vyvádějí je z těla.

Lékořice je nejdůležitější potravinou posilující nadledviny, strčí do kapsy další známé prostředky jako rozchodnici růžovou, bazalku posvátnou nebo ženšen. Tyto bylinky však také pomohou zabránit oslabování nadledvin, lékořice jejich sílu jen zvyšuje. Tato rostlina nám může pomoci překonat cestu od chronických zdravotních potíží ke zdraví.

Lékořici můžeme konzumovat v podobě lékořicových cukrovinek, ačkoli si musíme dávat pozor na další použité ingredience, především cukr.

Sami si můžeme připravovat léčivý lékořicový čaj, který pomáhá například zbavit se závislosti na kofeinu. Když ho vypijeme po ránu, nabije nás energií. Stejně tak se hodí v případě zažívacích problémů.

Lékořici seženeme i v podobě tinktury, která se pro případ dlouhodobého užívání hodí spíše bez alkoholu.

Spustit audio

Související