Lékaři v českobudějovické nemocnici mají špičkového robota na operace srdce

15. září 2010

V českobudějovickém kardiocentru začali pacienty s poruchami srdeční činnosti operovat s pomocí robota. Lékař operující pacienta se srdeční arytmií už nestojí nad operačním stolem, ale sedí u počítače a ruku robotického systému, která drží na místo něj katétr, ovládá přes joystick.

Jaké výhody s sebou využití robota při zmíněných operacích přináší, vypočítává Alan Bulava, vedoucí lékař Arytmologického a kardiostimulačního centra Nemocnice v Českých Budějovicích: „Výhoda robotického zařízení je především v tom, že umožňuje velice bezpečný pohyb katétru, kterým dochází k vlastní operaci v srdci. Katétr je stabilně umístěn. Nepochybnou výhodou nízká radiační zátěž jak pro pacienta, tak pro operatéra. V neposlední řadě je to také komfort operatéra, který může čtyřhodinový výkon strávit v křesle a robotický katétr při práci v srdečním svalu ovládat dálkově.“

Českobudějovické kardiocentrum je po pražském IKEMu a nemocnici Na Homolce teprve třetím pracovištěm v zemi, kde se robot při léčbě srdečních arytmií využívá. Například v Rakousku mají takový robotický systém jediný - pouze v Linci.

Českobudějovická nemocnice za robot zaplatila více než 15 milionů korun. Přístroj má zatím za sebou 15 operací.

Spustit audio