Legendární country kapela Taxmeni vystoupila v budějovickém rozhlase

15. květen 2014

V úterý 13. května ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice zahrála country skupina Taxmeni. Po věhlasné country kapele KTO se Jihočechům představila další česká legenda tohoto žánru.

Taxmeny založil Jaroslav Čvančara z bývalých členů kapel The Plainsmen a Stonewall-Jackson v podzimních dnech roku 1970. Jaroslav Čvančara pochází ze známé filmařské rodiny, je mužem několika profesí – historikem, spisovatelem a hudebníkem (hraje na pětistrunné banjo). Zpočátku byli ovlivněni hudební Amerikou a žánrovou směsicí country, folku a bluegrassu, s níž uspěli v celostátním finále Porty. Postupně si však Taxmeni vytvořili specifickou stylovou tvář až směrem k tzv. military country z vlastní autorské tvorby s písničkami zahrnujícími příběhy československých vojáků za druhé světové války.

V politických poměrech zvláště v druhé polovině sedmdesátých let neměli Taxmeni rozhodně na růžích ustláno a museli se – podobně jako Greenhorns nebo Rangers – přejmenovat na Krajánky. „Tehdy jsme pod tlakem režimu neměli sílu dál pokračovat a musel jsem kapelu nakonec rozpustit,“ vzpomíná Jaroslav Čvančara. Naštěstí za nějakou dobu Taxmeni opět v pozměněné sestavě činnost obnovili a mohla tak třeba spatřit světlo světa pozoruhodná cyklická alba „Calamity Jane“.

Název mají od Beatles
Dědečkovy hodiny, Z pastvin velkoměsta, Sestřelen, Most u Remagenu, Buráky, instrumentálka Kopec bot a řada dalších – to jsou skladby z klasického repertoáru Taxmenů, který U Tří lvů také předvedou. Coby Taxmeni, s nimiž natáčeli ve studiu Yvonne Přenosilová, Jiří Suchý, Jiří Hrzán, ale i Luděk Sobota, do českobudějovického rozhlasového studia přijedou 13. května zkušení harcovníci v oblasti moderní české country hudby: kromě kapelníka a banjisty Jaroslava Čvančary kytarista a zpěvák působivého basbarytonu Vratislav Vyskočil, baskytarista Pavel Kaiser, kytarista Milan Krištov, klávesista Jindřich Vrbenský, kytarista a zpěvák Karel Mrkvička a bubeník Luděk Kodrle.

Jakkoliv si Taxmeni svůj název vypůjčili od Beatles a jejich songu o výběrčím daní, v onen avízovaný májový večer posluchačům nic nebrali – naopak jej naplnili radostí z velmi příjemné muziky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.