Legendami opředený vrch Krudum zdobí ocelová rozhledna. Pod ním najdete zbytky kostela sv. Mikuláše

6. listopad 2022

Krudum je legendami opředený vrch mezi Horním Slavkovem a Sokolovem v Karlovarském kraji. Samotný název hory má pravděpodobně keltský původ, Keltové v tomto kraji už od pradávna těžili nerosty jako měď, železo, zlato nebo ametysty. A i dnes je hora s nadmořskou výškou 835 metrů na okraji Slavkovského lesa ideálním místem pro výlet.

Původně vrch Krudum zdobila rozhledna z roku 1932. Pojmenovaná byla po rodákovi z nedaleké samoty, lékaři Andreasi Kempfovi. Byla kamenná, vysoká 10 metrů a připomínala hradní věž. V 80. letech 20. století byla však kvůli havarijnímu stavu stržena. Kdysi oblíbenou vyhlídkovou stavbu připomíná dnes už jen hromada kamení s informační tabulí.

Současná rozhledna na vrchu Krudum byla veřejnosti zpřístupněna v roce 2008. Ocelová věž je vysoká 60 metrů, ve výšce 29,5 metru je vyhlídková plošina, na kterou vystoupáte po 151 schodech vnitřním točitým schodištěm. Za příznivého počasí se můžete pokochat výhledem na Slavkovský les, Krušné a Doupovské hory. Za velmi dobrých podmínek lze dohlédnout až na Jesenickou přehradu na Chebsku nebo do sousedního Bavorska.

Nejkratší cestou se k rozhledně dostanete z obce Hrušková. Vede po žluté turistické značce a je dlouhá tři kilometry. Po cestě narazíte na odbočku k ruinám kostela sv. Mikuláše. Jedná se o pozoruhodné místo se zajímavou historií.

Výhled z rozhledny směrem na Sokolov

Kdy byl kostel založen, se dodnes přesně neví, ale první písemná zmínka o něm pochází z roku 1253. Už od poloviny 15. století je uváděn jako opuštěný. Odborníci se dlouho přeli, na jakém místě kostel stával, a jestli ve skutečnosti vůbec existoval. Archeologům se podařilo místo najít a odkrýt jeho zachovalé obvodové zdi. Podle pověsti právě odtud dětem chodí nadělovat Mikuláš. I proto tu v současnosti probíhají oblíbené akce spojené s mikulášskou nadílkou.

Spustit audio