Lednová výstava enkaustických obrázků Jany Školaudyové

4. leden 2011

Rok 2011 odstartovala ve Výstavním prostoru v budově Českého rozhlasu České Budějovice výstava obrazů Volného sdružení umělců jižních Čech nazvaná Encaustic. Výtvarnice Jana Školaudyová zde představuje své obrázky tvořené speciální voskovou malířskou technikou.

Techniku malování voskem objevila Jana Školaudyová v roce 1992 při nákupu materiálu pro výtvarnou činnost z německého katalogu a velmi ji zaujala, okamžitě se podle literatury a videokazety začala učit. Sehnala dodavatele veškerého materiálu a v současné době má již za sebou mnoho společných i samostatných výstav.

Od roku 2005 dělá kurzy malování voskem pro zájemce po celé republice. Od roku 2007 se zúčastňuje v Rakousku a Německu kurzů enkaustiku, které vedou přední evropští enkaustici.

Jana Školaudyová - Narodila se v Českých Budějovicích, kde absolvovala Pedagogickou fakultu a po ní odešla učit do Nové Bystřice. Již v začátcích své kantorské praxe tkala gobelíny pod vedením lektorky z gobelínky v Jindřichově Hradci a zúčastňovala se s nimi společných amatérských výstav.
Po roce 1989 a 1990 absolvovala v zahraničí kursy malování na hedvábí, malovala hedvábné šátky, šály, doplňky a vedla kursy malování hedvábí pro celý Jihočeský kraj.
Při nákupu materiálu pro výtvarnou činnost z německého katalogu objevila v roce 1992 techniku malování voskem, která ji velmi zaujala a okamžitě podle literatury a videokazety se začala učit. Sehnala dodavatele veškerého materiálu a v současné době má již za sebou mnoho společných i samostatných výstav.
Od roku 2005 dělá kurzy malování voskem pro zájemce po celé republice. Od roku 2007 se zúčastňuje v Rakousku a Německu kurzů enkaustiku, které vedou přední evropští enkaustici. V současné době má obrázky na http://encaustic-jana.ic.cz, http://encaustic.wz.cz a http://www.facebook.com/jana.skolaudyova.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka