Lávka přes Sázavu v Samopších na Kutnohorsku je zavřená. Komplikuje to život místním lidem i chatařům

22. duben 2021 09:00

Jediný způsob, jak se lidé ze Samopší na Kutnohorsku dostanou k vlakové zastávce, je po lávce přes řeku Sázavu. Tu ale teď obec kvůli špatnému stavu musela uzavřít. Co bude dál, nikdo neví. Na opravu malá obec peníze nemá. Kromě lidí, kteří potřebují na vlak, jsou tak ve svízelné situaci i chataři. Ani ti se teď ke svým rekreačním domkům na druhém břehu řeky nedostanou.

„Musím se dostat k doktorovi. A jak? Půjdu pěšky? Než se tam dostanu, to abych vstávala ve 4 hodiny ráno. Stejně bych musela na druhou stranu. Takže ta lávka je tady potřeba," přiznala Monika ze Samopší, když i přes zákaz vstupu tudy spěchala na vlak. „Protože nemáme auto, ani přítel a nemáme řidičáky, tak je to pro nás problém. Já bych šla pět kilometrů buďto na Ledečko nebo na Sázavu pěšky a s nákupem se rvát na zádech," posteskla si.

Lávka přes řeku Sázavu v obci Samopše je v havarijním stavu

Před lávkou je umístěná zákazová cedule. Lávka je totiž v havarijním stavu. „Určila to firma Pontex. My jsme si požádali o studii o stavu lávky. Chtěli jsme mít jistotu. Ono to není sranda, tu lávku používal každý rok cyklistický závod. Každej rok jsme jim říkali, že to houpání, že to není v pořádku, aby přes to nejezdili, aby tu trasu udělali jinudy. Navíc nám tudy jezdily čtyřkolky, všechno. A nebudete se koukat na to, až to spadne," vysvětlila starostka Samopší Jaroslava Kratochvílová (Naše obec).

Jaroslava Kratochvílová, starostka obce Samopše

Lávka je zavěšené konstrukce s dvěma ocelovými pylony. Podle posudku je problém v ukotvení hlavních nosných lan, které jsou na koncích v průchodkách zalité v betonových blocích. Na některých místech jsou navíc utrhané úchyty vertikálních lan, které nesou samotnou mostovku a lávka se tím kroutí. Opravu firma Pontex odhadla na 25 milionů korun a na to malá obec Samopše prostředky nemá. Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové ze sdružení STAN kraj o situaci ví, ale nedokáže pomoct.

Lávka přes řeku Sázavu v obci Samopše je v havarijním stavu

"Tam je bohužel problém, že ta lávka je obce a kraj nemá možnosti, jak přispět na majetek obce, ale současně je ta situace velmi mrzutá i vzhledem k tomu, že je to lávka pro pěší, tak to ani nesplňuje kritéria dané Statním fondem dopravní infrastruktury pro získání nějaké dotace. Takže sehnat 25 milionů na opravu lávky já vidím jako nadlidský úkol," konstatovala hejtmanka.

Kraj by podle ní dokázal pomoci se zajištěním přívozu. To ale starostka Samopší vidí jen jako sezónní řešení. Obec proto vyhlásila veřejnou sbírku na opravu lávky, ve které je aktuálně přes 20 tisíc korun. Podle starostky Kratochvílové by bylo nejlepší, kdyby si Kraj lávku od obce za symbolickou korunu převzal, to ale není podle hejtmanky Peckové reálné.

autoři: Josef Podolák , Von
Spustit audio