Lanová dráha na horu Kleť jezdí už 60 let. Původně přitom měla sloužit jen zaměstnancům vysílače

23. srpen 2021 12:26

Druhá nejstarší lanová dráha svého druhu v Česku vede na horu Kleť na Českokrumlovsku. Letos slaví 60 let. Ročně vyveze na vrchol dominanty Blanského lesa okolo 30 tisíc turistů. Původně ale vznikala jen jako dopravní prostředek pro zaměstnance vysílače.

„Než zahájíme provoz, musíme si poznamenat, kde začínáme posazovat. Musíme mít evidenci, kde na té trati lidé sedí, kdyby se to zastavilo. Pak dáme povel k rozjetí lanovky, ze stanic na sebe houkáme,“ popisuje ranní rutinu Jan Soukup.

„Potom už slyšíme nefalšovanou radost dětí, že se svezou naším kolotočem. Lidem je třeba pomoci při nástupu a výstupu, i když výrobce počítal s tím, že to bude bezobslužná lanovka. Pomáháme hlavně těm, kdo jsou tu poprvé, aby nedošlo k nějakým karambolům,“ dodává.

Lanová dráha podle něj prakticky zůstává v původním stavu. „Platí docela přísné podmínky pro případné změny. Za dobu existence lanové dráhy se opravovala elektroinstalace v letech 1974 až 1978, původní kladky byly nahrazené kladkami s gumovými bandážemi, takže se tolik neopotřebovává lano, a původní dřevěné sedačky byly vyměněny za laminátové,“ vyjmenovává.

Čtěte také

Lanovka jezdí už 60 let, ale původně nebyla vůbec určená pro turisty. „Výstavba začala jako výstavba výtahu pro zaměstnance vysílače Kleť, postupně se k tomu připojily i státní orgány a stavba byla potom pojatá jako lanová dráha. Byla v něčem i novátorská, jedná se hlavně o podpěry ve tvaru té, které se do té doby moc nepoužívaly. V téhle konstrukci jsme druhá nejstarší lanová dráha v Čechách,“ připomíná Jan Soukup.

Ten u lanové dráhy působí od roku 2007. „Největší legrace je se staršími dámami. To jsou zážitky prostě neuvěřitelné, když se vám ta paní pověsí na krk a drží se jako klíště,“ směje se.

Pandemie koronaviru podle něj návštěvnost lanovky výrazně nepoznamenala. „Řekl bych, že je  to srovnatelné s předchozími roky, možná trochu nárůst zaznamenáváme. Ročně tady projde zhruba 30 tisíc návštěvníků,“ říká.

Majitelem lanovky je obec Holubov. Ta nechala před třemi lety s pomocí krajské milionové dotace  vyměnit lano. „Každý rok se snažíme něco vylepšovat, třeba podlahu v horní stanici nebo chodníček,“ dodává starosta Roman Kudláček. Od svého vzniku lanovka vyvezla na vrchol Kleť už dva miliony turistů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související