Lahve trpělivosti, malovaná vejce nebo řehtačky ukazuje nová velikonoční výstava v Jihočeském muzeu

20. březen 2023 14:10

Řehtání neodmyslitelně patří ke svátkům vítání jara. Potvrzuje to i nová velikonoční výstava Jihočeského muzea. 

Řehtačka měla vždy i svůj praktický význam, protože v době velikonoční takzvaně zvony odlétají do Říma. A bylo tedy nutné zvuk zvonů něčím nahradit.

„Máme tady různé typy řehtaček, tady například vidíme jednu z nejdůležitějších, která se používala v kostelích. Lidé se potřebovali nějak orientovat v čase, takže si to nahrazovali právě řehtáním,“ říká etnograf Jihočeského muzea a autor velikonoční výstavy Václav Holas.

Expozice podle organizátorů návštěvníky z větší části přenese do dob našich předků. Kromě tradičních lokálních zvyků a kraslic ukazuje třeba i málo vídané náboženské předměty, například takzvané Lahve trpělivosti. Jsou to v podstatě různé náboženské výjevy vyobrazené uvnitř skleněné nádoby.

„Jsou to věci, kterým se ještě v Českých zemích nevěnoval prostor, je to zmapované hlavně v Německu, v němčině se jim říká Geduldflaschen,“ vysvětluje Václav Holas s tím, že vnitřní obsah bývá z vosku. „Máme tady menší pietu, nástroje umučení Krista a Boží hrob,“ dodává etnograf.

Další součástí expozice jsou jihočeské straky, tedy kraslice s ryze jihočeskými vzory. Ty vystavené malovala Marie Husarová.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online.

 

Spustit audio