Ladislav Vejvoda napsal knihu zajímavostí z historie a života Třeboně

10. únor 2013

Knižní tipy na nové knihy; Host: Ladislav Vejvoda, autor knihy Povídky a zajímavosti Třeboňska; Recenze Karly Ladwigové na knihu Julie Franckové Zády k sobě; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Jindřich Mann: Poste restante
Jindřich Mann pochází ze slavné rodiny: jeho dědeček byl spisovatel Heinrich Mann a tatínek spisovatel Ludvík Aškenazy. Není divu, že se potomek známých literátů rozhodl také napsat knihu. Původně vyšla v Německu, ale teď už je tu i česká verze. Jmenuje se Poste restante a je to příběh rodiny Mannů, zasazený do středoevropského prostoru. Svěží knížku budete číst jedním dechem: vydal ji Labyrint.

Poste restante (Jindřich Mann)

Arnaldur Indridason: Propasti
Napínavý příběh, od kterého se neodtrhnete: to je severská detektivka Propasti. Napsal ji dnes už velmi známý islanský spisovatel Arnaldur Indridason. Kriminalista Siggi nemá v životě moc štěstí: je nezdravě ovlivněn dominantní matkou, rozpadá se mu manželství, a ke všemu není schopen vypátrat, kdo krade jedné staré paní ze schránky noviny. Brzy se ovšem dostaneme k vážnějším problémům: v knize nechybí několik vražd a vyšetřovatel proniká do stále vyšší společnosti. Propasti nabízejí komorní příběh i velké drama a otevírají před námi i zákulisí nedávné islandské bankovní katastrofy. Vydává Moba.

Propasti (Arnaldur Indridason)

Gillian Deaconová: Ve rtěnce je olovo
Podnětem ke zkoumání kosmetických přípravků byla rakovina, se kterou se autorka, známá kanadská publicistka, musela poprat. Právě tehdy si začala všímat sprchových gelů, mýdel, šamponů, líčidel a voňavek, které vesměs obsahují hodně chemie. V knize z Ikaru najdete nejen praktické rady, jak se nejhorším nebezpečím vyhnout, ale dozvíte se také, proč i renomovaní výrobci považují za nutné nabízet zákazníkům jedy. Důvod mohu prozradit: peníze.

Ve rtěnce je olovo  (Gillian Deaconová)

Michal Matzner: Marek Kopelent – nástin života a tvorby
Jen krátký život vyměřil osud hudebnímu kritikovi Michalu Matznerovi. Přestože se dožil jen 32 let, napsal řadu článků, slovníkových hesel a také odbornou práci nazvanou Marek Kopelent – nástin života a tvorby. Knihu o tvůrci české moderní klasické hudby doplňuje i soupis Kopelentových skladeb a diskografie. Vydává Radioservis.

Marek Kopelent – nástin života a tvorby (Michal Matzner)

Věra Schmiedtová: Malý slovník reálií komunistické totality
Časy ČSSR jsou naštěstí už tak daleko, že mladší generace potřebují k pochopení tehdejší reality slovník. Knihu s trochu krkolomným názvem Malý slovník reálií komunistické totality napsala Věra Schmiedtová a vydalo ji NLN. Číst noviny nebo naslouchat projevům politiků nebylo snadné ani tehdy, natož s odstupem dnes, ale není vůbec zbytečné si to občas připomenout. Autorka si všímá i toho, jak se lidé s oficiální hatmatilkou vyrovnávali.

Malý slovník reálií komunistické totality (Věra Schmiedtová)


NÁŠ HOST

Třeboňské patrioty určitě potěší knížka Ladislava Vejvody Povídky a zajímavosti Třeboňska, které vydala Nová forma. Dočtete se tu všechno možné z minulosti města a okolí: o zajímavých lidech, o společenských a církevních slavnostech, o starých kriminálních případech, o třeboňském ponocném nebo místních borovicích, vhodných ke stavbě letadel. Letadla a letci v knize samozřejmě chybět nemohou. Autor už má za sebou zajímavou knihu Letecké příběhy, jak je psal život, ve které čerpal ze své profese i záliby. K třeboňským vzpomínkám se dostal v době, kdy mu život zkomplikovala operace páteře.

Povídky a zajímavosti Třeboňska (Ladislav Vejvoda)


RECENZE Karly Ladwigové

Julia Francková : Zády k sobě

Zády k sobě (Julia Francková)

Tři dny a noci se skrývají desetiletý Thomas s jedenáctiletou sestrou Ellou v opuštěné loďce poblíž zátoky. Impulsem k jejich útěku z domova se stala bolestná křivda. Sourozenci se před matčiným návratem ze služební cesty snažili uklidit a vyzdobit dům, a dokonce uvařili oběd. Dočkali se ale jen zlostných výčitek, že vytáhli sváteční ubrus a servis, a dokonce na zahradě si dovolili natrhat květiny. Teď sedí v loďce, čekají, že je matka bude zoufale hledat a prahnou po svém místě na slunci její lásky…

Tak rozehrává sugestivní psychologický příběh Zády k sobě nositelka prestižní Německé knižní ceny Julia Francková. Narozená 1970 v Berlíně, vystudovala amerikanistiku, filozofii a německou literaturu. Debutovala románem Nový kuchař v r. 1998, pak následovaly romány Služebník lásky, Táborový oheň a oceněná Polednice (česky vyšla 2008). Francková je jednou z nadějí současné německé literatury a jejími hrdiny jsou vnitřně silní lidé na pozadí dějinných událostí. V tomto případě jsou to 50. léta ve východním Německu, deformujícím své občany v duchu socialistické morálky s obvyklými atributy – omezováním osobní svobody, sledováním a udáváním. Postihuje to i protagonisty románu, připomínající svým jednáním a osudem postavy antických tragédií.

Ostře je vykreslena sebestředná sochařka Käthe, hledající trvalý partnerský vztah. Svého druha však marně nutí k sňatku a narozená dvojčata jsou odložena do dětského domova. Matka, soustředěná na kariéru a snahu získat lukrativní zakázky za každou cenu, nebere odrostlé děti na vědomí. Dcera Ella, obtěžovaná jejím partnerem, psychicky podlehne a ocitne se v sanatoriu pro duševně choré. Nedokáže ji zachránit ani bratr, model pro matčiny sochy a objekt její obratné manipulace, který své intelektuálské sklony musí napravovat v kamenolomu. Podlomen fyzicky i psychicky propadá depresi, z níž není úniku, a vše směřuje k neodvratné tragédii.

Autorka zdařile graduje napětí příběhu jak ve sféře rodinné, tak v sílícím vlivu zhoubné ideologie, a obnažuje tak kořeny zla velmi přesvědčivým způsobem. Škoda jen, že v návalu dlouhých a složitých souvětí (pro němčinu typických a pro překladatele náročných) se čtenář občas ztrácí. Dodatečně pak zjistí, že například přehlédl přímou řeč, zabudovanou bez uvozovek do větné stavby. Nicméně díky autorčině stylu a vyjadřovací schopnosti mu stojí za to knihu si přečíst. Vydalo ji na sklonku loňského roku nakladatelství Jota v překladu Lucy Topoĺské.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Betty McDonaldová – Vejce a já
Výherci: M. Dvořáková, J. Koutová, A. Lučanová, J. Mrázová, A. Palánová, K. Plívová
Nová hádanka: 15. února před 10 lety zemřel Miroslav Horníček, muž mnoha talentů, herec, spisovatel, dramatik, ale i výtvarník. Vzpomenete si, jak se jmenuje jeho knižní prvotina z roku 1966? Jsou to povídky, které čerpají hlavně z autorova rodinného života, a člověk je čte s opravdovým potěšením: skoro klasický je obraz malé ženy, která se podobá cukřence.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio