Labská cyklostezka vede od pramene Labe do Hamburku. Cestou nabízí spoustu přírodních krás i památek

15. červen 2021

Labská cyklostezka je značená i jako EuroVelo 7. Na téměř 1 300 kilometrech nabízí spoustu přírodních krás i historických památek. A když zrovna trefíte správné datum, pak i řadu atraktivních akcí. Podle cyklokoordinátora města Ústí nad Labem Jana Váchy je nejkrásnějším úsekem těch 90 kilometrů, které vedou Ústeckým krajem.

První labskoústeckou zastávkou je Štětí, kde se cyklistů ujímá hodný loupežník Štětka. Ví o zdejší krajině i historii snad úplně všechno. Trasa míjí památnou horu Říp, kterou také můžete začlenit do výletního plánu, stejně jako město Roudnici nad Labem. Následuje úsek, kde můžete volit jak levý, tak pravý břeh řeky a nezklame vás ani jeden. 

Mimořádně bohatou zastávkou jsou Litomeřice jak historií, tak přírodními zajímavostmi. A pak už vás vítá Porta Bohemica – Brána Čech, romantický labský kaňon, kde řeku vroubí malebné skalní útvary.

I krajské město Ústí nad Labem se cestou právem hlásí o pozornost. Výletní zámeček Větruše, středověký hrad Střekov, kostel se šikmou věží, Masarykova zdymadla, Mariánská skála a Mariánský most, Vaňovský vodopád, kostel sv. Floriána v Krásném Březně. To je jen základní výčet zajímavostí. 

Pro cykloturisty je přitom důležitý most Eduarda Beneše přímo v Ústí nad Labem. Stezka tady totiž vede po pravém břehu, ale když přejedete Benešův most, tak hned za ním najdete zdejší cyklocentrum. Je to hotová studnice informací a také služeb pro cyklisty – počínaje možností sprchy pro lidi i kola, přes drobné opravy, zapůjčení kol i elektrokol až po úschovu vašeho kola, pokud se chcete projít městem.

Labská cyklostezka vede kolem Benešova mostu a Mariánské skály

Z Ústí nad Labem už je to jen kousek do Děčína. A nejkrásnějším úsekem od Prostředního Žlebu se dostanete ke státní hranici s Německem. Tam se mimochodem nachází nejnižší místo celé Labské stezky s výškou pouhých 128 metrů nad mořem.

Spustit audio