Kvůli stoupající vodě museli v noci hasiči v okolí Bavorova evakuovat 16 osob

6. duben 2009

Ze tří obcí v okolí Bavorova na Strakonicku museli v noci hasiči evakuovat 16 osob. Vlivem silného deště se totiž rozvodnily Měkynický a Bílský potok. Voda z potoku stoupala v obcích Bílsko, Budyně a Svinětice lidem v některých domech až k oknům.

Podle operačního důstojníka jihočeských hasičů Jiřího Zetka na místě zasahovali profesionálové z Vodňan a Strakonic a dalších pět dobrovolných sborů. K evakuaci lidí využili čluny. Část obyvatel našla útočiště ve škole v Bavorově, další pak u příbuzných. Někteří lidé se po opadnutí vody vrátili domů po půlnoci, zbývající jsou stále ve škole. Hasiči v průběhu dne budou ještě odčerpávat vodu ze zatopených sklepů.

Bouřka, která se včera odpoledne přehnala jižními Čechami, způsobila také krátkodobé výpadky elektřiny několika tisícům domácností. Energetici v kraji zaznamenali asi deset výpadků na nízkém napětí. Přerušení dodávky proudu bylo krátkodobé, v průměru trvalo deset minut. Vysoké napětí blesky nezasáhly.

Na jihu Čech bouřka postupovala od západu a zasáhla nejvíc Táborsko, Jindřichohradecko a Českobudějovicko. Hasiči na jihu Čech na několika místech čerpali vodu ze sklepů, ale nikde podle operačního důstojníka Jiřího Zetka kromě oblasti Bavorova nebyly vážnější problémy.

V těchto chvílích v Bavorově zasedá povodňová komise. Jak Českému rozhlasu řekl starosta Bavorova Jan Michalec, ještě dopoledne přistaví vleky na odpad, protože předpokládají, že voda poškodila lidem velké množství věcí. Kolem poledne by se pak mělo začít s čištěním studní a vyvážením septiků.

autoři: Mirka Nezvalová , Michaela Vrácovská
Spustit audio