Kvůli nedostatku náhradních dílů na zemědělské stroje můžou mít farmáři problém se sklizní řepky

Dodání součástek zpozdila pandemie koronaviru. Na některé díly budou zemědělci čekat i rok, to komplikuje a prodražuje práce farmářů na jihu Čech.

Jeden z mnoha problémů, které vyžadují výměnu součástky, objevil na traktoru mechanik Roman Macnar ze společnosti Zemědělské služby Dynín na Českobudějovicku. Podle hlavního mechanizátora Jiřího Klimeše dodávky náhradních dílů váznou už několik měsíců:

„Na náhradní díly čekáme za normálního stavu tak dva, tři dny. V současné době je to i měsíc a déle,“ popisuje situaci mechanizátor.

Náhradní díly nejsou a je jedno, o jakou značku traktorů se jedná. A nejen traktorů, problémy jsou podle Klimeše i s díly na řezačky, kombajny a další stroje.

Problémy s dodávkami potvrdil i obchodní ředitel společnosti Agrozet České Budějovice zaměřené na prodej zemědělské techniky Jan Beer:

„Vázne doprava z Ameriky i z Asie. V současné době máme největší problémy s dodávkami dílů, jako jsou elektronické komponenty pro navigace do traktorů, díly z gumy, hadice a podobně.“

Aby toho nebylo málo, dochází často i ke krádežím displejů a přijímačů přímo z traktorů. A pokud někdo někomu takový přijímač odcizí, může čekat okradený na nový přístroj třeba i celý rok.

Dopady opožděných dodávek náhradních dílů na hospodaření popsala ředitelka jihočeské Agrární komory Hana Šťastná. Podle ní musí zemědělci řešit situaci buď vzájemnými výpůjčkami strojů, nebo čekat na nové součástky s tím, že se to ale může negativně projevit na výsledku sklizně.

V případě, že se zemědělcům nepodaří techniku opravit anebo sehnat jinou, budou mít zřejmě problémy se sklizní řepky.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio