Kvůli koronaviru se na dobu neurčitou ruší výuka ve školách po celé republice

10. březen 2020 12:44

Z mladých let si možná pamatujete zimní uhelné prázdniny. Na ty současné, mimořádné, budou naši potomci vzpomínat jako na prázdniny koronavirové. Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy 11. března zrušit na dobu neurčitou výuku v základních, středních i vyšších školách.

Jedná se o opatření kvůli epidemii koronaviru. Žáci ho vítají většinou s radostí. „Já jsem nadšená, ale přijde mi to trochu přehnané.“ „Já jsem také ráda, že budu doma.“ „Mně to přijde zatím zbytečné, ale je mi asi docela jedno, jestli se budu učit z domova nebo ze školy,“ říkají.

Doma zůstane mimo jiné 543 dětí, které chodí do Základní školy Matice školské v Českých Budějovicích. Náplň práce ovšem bude muset řešit vedení školy s více než čtyřicítkou učitelů a bezmála dvacítkou dalších zaměstnanců.

Čtěte také

„Zatím počítáme s tím, že zaměstnanci přijdou standardně do práce, ale situace se může změnit. Budou si plnit své povinnosti, ale jakmile najdeme jiné řešení, jak se vypořádat s touto situací, může to vypadat jinak,“ říká ředitel Radek Vačlena.

V provozu nebude od středy ani školní jídelna a družina. Pokud pro učitele nebudou mít jejich nadřízení práci, mohou situaci řešit například udělením možnosti čerpání studijního volna nebo může být celá situace klasifikována jako překážka v práci na straně zaměstnavatele.

Původní zákaz výuky rozšířilo ministerstvo zdravotnictví ještě na vysoké školy. Ministr školství Robert Plaga doporučil zavřít i základní umělecké školy. O případném omezení chodu mateřských škol mají rozhodnout zřizovatelé.

Spustit audio

Související