Květinové vazby, kterým dominuje amarylis, zdobí interiéry zámku v Třeboni

6. duben 2018

Třeboňský zámek na začátku dubna rozkvétá. Sezonu tam dvanáctý rok po sobě zahajuje výstava Amarylis. Velké květy nejrůznějších barev v bohatých vazbách ozdobily soukromá Schwarzenberská apartmá, návštěvníci si je můžou prohlédnout od soboty 7. dubna.

Vazbu, kterou na schodišti uvidí návštěvníci jako první, připravovala Ludmila Haršová ze Zlaté Koruny.
„Já ji teda nemám úplně promyšlenou, nemám takovou představivost. Spíš pracuji tak, že začnu a pak dělám různé úpravy, až se mi vazba líbí,“ popsala při přípravě.

Na dalším ročníku výstavy Amarylis na třeboňském zámku se podílí dvanáct zahradnic, floristek i floristů hned z několika památkových objektů.

Na květinové vazby pro pokoje prohlídkové trasy B, tedy soukromých Schwarzenberských apartmá, spotřebují 200 amarylisů a desítky dalších květin i zelených doplňků. „Většinou máme kolem čtyřiceti až padesáti vazeb, podle toho, na co vyjdou květiny,“ vypočítala zahradnice třeboňského zámku Dana Sojková.

Květinové vazby v ložnici a pracovně knížete vytvářel bývalý kastelán třeboňského zámku
Pavel Hofman. Jeho vazba je na italské téma, nesmí tedy chybět bílá, červená a zelená barva. „Schwarzenbergové si zakoupili v roce 1929 vilu na pobřeží, takže tady bude vystavená i kupní smlouva,“ vysvětlil.

Také výstava amarylis bude připomínat letošní celostátní téma Národního památkového ústavu, tedy význam šlechty v diplomacii. I s tím si dokáží floristky poradit. „Pečicí papír nahradí ve vazbách historické svitky, případně podle naší fantazie si tam dopíšeme nějaké písmo,“ ukázala trik Kateřina Kolenová.

Květinové vazby, ve kterých hlavní roli hraje amarylis, budou v komnatách třeboňského zámku k vidění do 15. dubna denně, tedy včetně pondělí.

autor: hoch
Spustit audio