Kutnohorský Foxconn poslal část zaměstnanců do karantény, ve firmě jsou tři nakažení covidem-19

12. červenec 2020

Na Kutnohorsku jsou od soboty znovu povinné roušky ve vnitřních veřejných prostorách i v městské hromadné dopravě. Mimořádné opatření nařídili hygienici kvůli ohnisku nákazy koronaviru v Církvici. V souvislosti  s ním hygienici evidují celkem 46 případů. Nově testy potvrdily nákazu i u tří zaměstnanců kutnohorské firmy Foxconn. Onemocněli tam tři kancelářští pracovníci.

Zaměstnanci byli v kontaktu s nakaženým z ohniska v Církvici na Kutnohorsku. Dalších 19 zaměstnanců je v karanténě, v neděli budou testováni na možnou nákazu. Výsledky testů by měly být známé v pondělí nebo úterý.

 "Zaměstnanci se pravděpodobně nakazili při kontaktu s uchazečem o zaměstnání," potvrdil mluvčí Foxconnu Pavel Kožený. Podle něj dalších téměř 30 zaměstnanců z Kutné Hory i Pardubic, kteří s nakaženými přišli v minulých dnech do styku, pracuje preventivně z domova.

Do obchodu, MHD a restaurací na Kutnohorsku se vracejí roušky. Návštěvy nesmí do nemocnic a domovů pro seniory

Firma podle Koženého podniká řadu opatření. "V Kutné Hoře byly opět zkráceny směny tak, aby se pracovníci z různých směn nepotkávali. Stravování v jídelnách se řídí podle rozpisu tak, aby zde společně nestolovaly různé pracovní týmy," uvedl mluvčí. Roušky jsou povinné ve všech vnitřních i vnějších prostorách firmy. Zaměstnanci při vstupu procházejí měřením teploty, musí si pravidelně dezinfikovat ruce.

Podle mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalamunové pracovali nakažení i lidé, kteří museli do karantény, v jedné otevřené kanceláři, takzvaném open space. "Ve firmě byla provedena takzvaná ohnisková dezinfekce. Jako ve všech firmách v okrese musí mít lidé ve vnitřních prostorách roušky, takže věříme, že se podaří dalšímu rozšíření nákazy zamezit," řekla Šalamunová.

Na Kutnohorsku v sobotu podle Šalamunové přibylo sedm nových potvrzených případů nákazy covidem-19, celkem je tak v souvislosti s ohniskem v Církvici nakaženo již 46 lidí.

Na Kutnohorsku proto začala platit přísnější hygienická opatření kvůli koronaviru. Ve veřejných vnitřních prostorech musejí lidé nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory. Mimořádné opatření hygienici vydali v pátek kvůli ohnisku nákazy v Církvici, platí od páteční půlnoci.

Počet účastníků venkovních akcí nesmí přesáhnout 300 a ve vnitřních prostorech 200. V restauracích musejí lidé dodržovat odstup alespoň dva metry. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé s výjimkou členů domácnosti nebo blízkých osob. Používat by se měla dezinfekce. Na koupalištích může být ve stejný čas maximálně 500 lidí, i tam musejí lidé dodržovat rozestupy a musí být zajištěna dezinfekce.

autoři: Adéla Paruchová , Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio