Kůrovec vyhnal z lesů na Českobudějovicku srnčí zvěř

12. srpen 2019 09:33

Srnčí zvěř se stěhuje z některých lesů na jihu Čech, kde se těží kvůli kůrovci. Se stromy totiž mizí i její úkryty. Zvěř proto hledá nové domovy i několik kilometrů vzdálené od původní lokality.

„Tady vidíme kalamitní paseku. Dříve tady byl vzrostlý smrkový les, ve kterém se nacházela spousta srnčí,“ říká lesník Jaroslav Hütter na lesní cestě za sídlištěm Máj v Českých Budějovicích.

„Dříve před kůrovcovou kalamitou jsem v těchto lesích pravidelně potkával lesní zvěř, nyní zde procházím a les zeje prázdnotou. Zvěř v tomto prostředí ztratila přirozené podmínky pro život,“ dodává.

Čtěte také

Zvěře se do těchto míst vrátí na konci léta. Pro lesníky to ale paradoxně znamená další problém. „Zvěř se sem vrátí, když zemědělci sklidí plodiny na polích a zde už budou vysazené nové stromky, budou tu vzrostlé byliny traviny. Zvěř pak okouše letošní výhony, a tím stromek zbrzdí zase o několik let,“ vysvětluje šéf myslivosti společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Martin Mácha.

A to pro myslivce bude znamenat víc práce. „My se těmto lokalitám budeme muset více věnovat, budeme zde muset lovit zvěř, abychom ten stav nějakým způsobem redukovali,“ připomíná Martin Mácha.

V lokalitách, kde se v současnosti zvěř víc koncentruje, může napáchat větší škody jak na poli, tak na lesních porostech.

Spustit audio

Související