Kuře na těstovinách s jablky a mandlemi (oblíbené jídlo Vlasty Buriana)

Vlasta Burian byl velký milovník dobrého jídla. Možná pro svoji vášeň k jídlu (zvláště těstoviny miloval) si v době své největší slávy najal jako svého soukromého kuchaře naši tehdejší největší gastronomickou hvězdu, pana kuchaře Jaromíra Trejbala. Pro srovnání: je to jako kdybyste si dnes najali pro domácí vaření například Zdenka Polreicha. Pan Trejbal pracoval u Burianových 8 let a za tu dobu uvařil řadu specialit pro mlsný jazyk filmové hvězdy. Zkuste ochutnat jedno z nejoblíbenějších jídel Vlasty Buriana. Je jednoduché, přitom na talíři efektní a velmi chutné.

Budete potřebovat:

500 g širokých nudlí
800 g kuřecích prsíček (cca 8 plátků)
2 papriky
1 cibule
2 stroužky česneku
2 rajčata
2 jablka
50 g másla
plátky mandlí
sůl, pepř

Postup:

1. Paprikové lusky očistíme a nakrájíme je na kostičky.

2. Cibulku nakrájíme najemno, česnek na plátky a společně zpěníme na polovině dávky másla.


Celý týden vaříme v Apetýtu podle receptů, které pro vás připravil šéfkuchař hotelu Slavia v Brně Petr Kronika. Pět neotřelých jídel s příběhem, která mají kořeny v kuchyni našich předků.

3. Přidáme papriku, opepříme a směs krátce opékáme.

4. Nudle uvaříme v osolené vodě, scedíme (ale neproplachujeme), potom vložíme do pánve, vmícháme nadrobno nakrájená čerstvá rajčata a řádně promícháme.

5. Přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dojít.

6. Na druhé pánvi opečeme na zbytku másla z obou stran kuřecí prsa, osolíme a mírně opepříme.

7. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm.

8. Opečeme je na tuku, na kterém se peklo maso.

9. K jablkům před koncem opékání přidáme plátky mandlí a nechte zpěnit.

10. Na talíř dáme vždy porci těstovin, nahoru položíme opečená prsíčka a ozdobíme jablky s mandlemi.

autor: Petr Kronika