Kultovní trampská hospoda na nádraží v Jedlové na Děčínsku nabízí nově i možnost ubytování

19. leden 2022

Na severu Čech si můžete užít romantickou cestu vlakem přírodou Českého Švýcarska a Lužických hor. Ideální je pak vystoupit na železniční zastávce Jedlová, kde stojí legendární trampská nádražka. Teď je navíc nově opravená a dokonce nabízí možnost ubytování. Nádraží v Jedlové na Děčínsku je železničním uzlem a také výchozím místem pro výlety na všechny světové strany.

Nádraží Jedlová se nachází mimo veškerou civilizaci uprostřed Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Než ale vyrazíte na túru, je třeba se nejprve pořádně posilnit. V legendární trampské nádražní restauraci nabízejí regionální piva i tradiční česká jídla.

Hospoda má samozřejmě i „nádražáckou“ výzdobu. Uvidíte tam různé drážní tabule, svítilny, staré fotky nádraží i lokomotiv a celého okolí. A u dveří narazíte na staré „píchačky“ ze socialistické továrny. Jak říká s úsměvem hostinský a bývalý místní výpravčí Ivan Hrdlička, hosté si tu „píchají“ příchody. Budova nádraží je nově zrekonstruovaná, a tak v ní můžete dnes i přespat.

Výlet ze železniční zastávky Jedlová na rozhlednu na Jedlové hoře

Z nádraží vedou značené turistické trasy do širokého okolí. Můžete vyrazit na rozhlednu na Jedlové hoře, na zříceninu hradu Tolštejn nebo na křížovou cestu v Jiřetíně pod Jedlovou. Z nádraží dojdete i na v lesích ukrytý vrch s nádherným výhledem – Malý Stožec. Nově značená cesta vás pak dovede na nedávno otevřenou turistickou lávku přes místo zvané Šébr. Lávka se klene nad hlavní silnicí z Nového Boru do Rumburku a spojuje tak Ústecký a Liberecký kraj, přesněji Lužické hory a České Švýcarsko.

Spustit audio