Kulinární poklad západočeských lázní: Čokoládová polívčička maminky J. W. Goetha

Slavný německý básník si dopřával horkou čokoládu k snídani. Do západočeských lázní si údajně přivezl i recept na čokoládovou polévku své maminky.

„Čokoládová polívčička maminky J. W. Goetha“ dnes patří mezi regionální gastronomické speciality Karlovarského kraje. Jak se mezi ně dostala, se nám ale vypátrat nepodařilo. Kde se recept vzal, neví nikdo na krajském úřadě, ani v muzeích v Karlových Varech, Mariánských Lázních a Františkových Lázních, což jsou města, kde Goethe pobýval.

Goethovy jídelní lístky

O tom, co při svých návštěvách jedl a pil, se ale záznamy dochovaly. Existují jídelní lístky, které mu každé ráno přinášeli hostinští a on si v nich vybrané pokrmy červeně zaškrtával. A protože jídlo miloval, nešetřil ani zmínkami o něm ve svých denících. Podrobně je prostudoval historik Stanislav Burachovič z karlovarského muzea, který se Goethovými pobyty v západočeském lázeňském trojúhelníku po léta zabývá. S čokoládovou polévkou se v nich ale nesetkal.

Goethe okouzlen západočeskými lázněmi

J. W. Goethe do Karlových Varů poprvé přijel na doporučení lékaře v roce 1785, kdy mu bylo 36 let. Trápily ho ledvinové kameny, těžká žaludeční neuróza a podagra neboli dna. Lázně ho okouzlily. A také mu prospěly. Do svého deníku si napsal: „Karlovarská kůra mně natolik pomohla, že sem v příštím roce zcela určitě přijedu zase. Vrátil se nejen v příštím roce. V Karlových Varech pobýval celkem 13krát a sečteno dohromady tu strávil skoro tři roky. Objevil také příznivé účinky mariánskolázeňských pramenů.

Grandhotel Pupp

Goethův jídelníček

Podle dobových zdrojů si Goethe v Čechách rád dával žatecký chmelový salát, hovězí maso se sardelovou omáčkou, rýžovou polévku, kotlety s chřestem, holoubata se žampióny a chřestem nebo hovězí jazyk s polskou omáčkou. Chodů bylo nepočítaně.

Milovník sladkého

Ze sladkého si pochutnával na bramborových knedlících s cukrem, karlovarských koláčích s povidly a sekanými mandlemi, tradičním jablečném štrůdlu i proslulých Karlovarských oplatkách, které se pečou přibližně od doby, kdy Goethe začal do Karlových Varů jezdit. Když sáhl po zákuscích, byly polévané čokoládou.

Kolonáda v Karlových Varech

Goethovy lásky

Holdoval dobrému vínu, přednost mělo červené, ředil si je karlovarskou minerálkou a zdá se, že ho dokázal vypít i 3 litry denně. Musíme ale brát v úvahu, že ne vždy pil a jedl sám, nevyhýbal se společnosti a vedle toho, že s oblibou uspokojoval své chutě, byly jeho láskami také ženy – Goethe byl stále zamilovaný, mnohdy platonicky. Příběh jeho nešťastné lásky k mladičké Ulrice, který se odehrával právě v západočeských lázních, je dostatečně známý. Kromě minerálů a květin dívku obdarovával také vídeňskou čokoládou.

Recept na čokoládovou polévku

160 g strouhané čokolády
0,5 l smetany
trocha mléka
2 žloutky
kompotované broskve
cukr podle chuti

Čokoládu svaříme s trochou smetany nebo mléka na hustou kaši, kterou posléze zředíme smetanou a osladíme podle chuti. Až se začne vařit, rozmícháme v ní 2 žloutky tak, aby v polévce beze stopy zmizely. Na talíř položíme 2 nadrobno pokrájené broskve a přelijeme je horkou polévkou.