Kuchařka Bistro doma nabízí recepty na každý měsíc v roce
Kuchařskou knihu s názvem Bistro doma napsala Tereza Willoughby. Dává v ní tipy lidem, kteří chtějí vařit v pohodě po celý rok. Kniha zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.
Tereza Willoughby je reportérkou zpravodajství z kultury a také sbírá, třídí a upravuje recepty, které vaří s chutí a fantazií. Nejprve připravovala dobré jídlo pro přátele, teď otevírá svůj sešit s recepty i pro další čtenáře a nabízí od ledna do prosince sladké, slané, teplé i studené pokrmy, jídla z české i světové kuchyně, od pomalu pečeného masa až po krevety v pálivém kari. Navíc přidává tipy, které z vás udělají hvězdu kuchyni s minimální námahou.
Kuchařka je rozdělená do kapitol podle jednotlivých měsíců, třeba na únor přináší kromě jiného recept na líné vepřové a kaši, která se táhne.
Líné vepřové
2 kg vepřové plece nebo kýty
1 lžíce sušeného nebo 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
5 bobkových listů
8 kuliček jalovce, drcených
10 hřebíčku, drcených
4 lžičky černého pepře, drceného
2 stroužky česneku na kousky
½ skleničky slunečnicového nebo olivového oleje
4 cibule nadrobno
2 láhve červeného vína
250 gramů rajského protlaku
sůl a pepř
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
Maso nakrájejte na kusy a promíchejte v míse s kořením. Překryjte potravinovou fólií, zatěžkejte (kamenem nebo třeba konzervami) a nechte uležet v chladničce nejlépe 48 hodin.
Lidem, kteří nemají v práci čas na jídlo, mohou pomoci Lahůdky ze sklenice
50 báječných jídel do zaměstnání slibuje kniha Lahůdky ze sklenice. Napsala ji Američanka Julia Mirabella a zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.
V litinovém hrnci, který se hodí do trouby, rozpalte trochu oleje. Po částech na něm osmažte všechno maso dozlatova. Vždycky osmažte část, přilijte olej (je-li potřeba) a osmažte další část. Maso dejte stranou.
Ve stejném kastrolu rozpalte zbytek oleje, osmahněte na něm česnek a cibuli. Přidejte protlak a vše zalijte jednou lahví vína. Osolte, míchejte. Jakmile tekutina začne vřít, vraťte do ní maso.
Dolijte víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte rozmarýn. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a dejte do trouby rozehřáté na 160°C.
Po hodině ztlumte teplotu na 140°C. Pečte celkem čtyři hodiny. Když si vzpomenete, promíchejte a podle potřeby přilévejte víno. Hotové maso by se mělo rozpadat na vlákna, když se ho dotknete vařečkou. Podle chuti dosolte a podávejte s pečivem nebo kaší.
Související
-
Ne diety, ale rovnováha je základem štíhlosti a zdraví, říká ve své knize Ivana Stenzlová
Vždycky ji zajímalo, jak funguje lidské tělo. Proto Ivana Stenzlová vystudovala molekulární genetiku a mikrobiologii. Nikdy ji však nenapadlo, že ji to posune k výživě.
-
Jaké jsou největší výživové omyly a proč redukční diety nefungují? Nejen to objasní Margit Slimáková
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu. Tak zní podtitul Velmi osobní knihy o zdraví, kterou napsala Margit Slimáková.
-
Rozpustná káva není káva, to už radši turka, říká autorka Velké knihy o kávě
Jejím snem bylo mít vlastní cukrárnu. V roce 2004 si otevřela kavárnu a nakonec právě káva v jejím životě převážila. Teď Petra Davies Veselá znalosti o kávě předává dál.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.