Kuchařka Bistro doma nabízí recepty na každý měsíc v roce

30. leden 2019

Kuchařskou knihu s názvem Bistro doma napsala Tereza Willoughby. Dává v ní tipy lidem, kteří chtějí vařit v pohodě po celý rok. Kniha zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.

Tereza Willoughby je reportérkou zpravodajství z kultury a také sbírá, třídí a upravuje recepty, které vaří s chutí a fantazií. Nejprve připravovala dobré jídlo pro přátele, teď otevírá svůj sešit s recepty i pro další čtenáře a nabízí od ledna do prosince sladké, slané, teplé i studené pokrmy, jídla z české i světové kuchyně, od pomalu pečeného masa až po krevety v pálivém kari. Navíc přidává tipy, které z vás udělají hvězdu kuchyni s minimální námahou.

Kuchařka je rozdělená do kapitol podle jednotlivých měsíců, třeba na únor přináší kromě jiného recept na líné vepřové a kaši, která se táhne.

Líné vepřové

2 kg vepřové plece nebo kýty
1 lžíce sušeného nebo 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
5 bobkových listů
8 kuliček jalovce, drcených
10 hřebíčku, drcených
4 lžičky černého pepře, drceného
2 stroužky česneku na kousky
½ skleničky slunečnicového nebo olivového oleje
4 cibule nadrobno
2 láhve červeného vína
250 gramů rajského protlaku
sůl a pepř
2 větvičky čerstvého rozmarýnu

Maso nakrájejte na kusy a promíchejte v míse s kořením. Překryjte potravinovou fólií, zatěžkejte (kamenem nebo třeba konzervami) a nechte uležet v chladničce nejlépe 48 hodin.

Lidem, kteří nemají v práci čas na jídlo, mohou pomoci Lahůdky ze sklenice

Kniha Lahůdky ze sklenice, kterou napsala Julia Mirabella

50 báječných jídel do zaměstnání slibuje kniha Lahůdky ze sklenice. Napsala ji Američanka Julia Mirabella a zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.

V litinovém hrnci, který se hodí do trouby, rozpalte trochu oleje. Po částech na něm osmažte všechno maso dozlatova. Vždycky osmažte část, přilijte olej (je-li potřeba) a osmažte další část. Maso dejte stranou.

Ve stejném kastrolu rozpalte zbytek oleje, osmahněte na něm česnek a cibuli. Přidejte protlak a vše zalijte jednou lahví vína. Osolte, míchejte. Jakmile tekutina začne vřít, vraťte do ní maso.

Dolijte víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidejte rozmarýn. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a dejte do trouby rozehřáté na 160°C.

Po hodině ztlumte teplotu na 140°C. Pečte celkem čtyři hodiny. Když si vzpomenete, promíchejte a podle potřeby přilévejte víno. Hotové maso by se mělo rozpadat na vlákna, když se ho dotknete vařečkou. Podle chuti dosolte a podávejte s pečivem nebo kaší.

Tip z knihy Bistro doma
Spustit audio

Související