Které pamlsky mohou být pro vašeho psa nebezpečné?

26. březen 2020

Tradičně se pejsci malují s kostí a při výcviku se odměňují piškotem nebo kouskem čokolády. Ale pozor, ne všechny potraviny jsou pro naše čtyřnohé kamarády vhodné. Některé jim mohou dokonce vážně ublížit.

Člověku až oči přecházejí, kolik toho specializované prodejny nabízejí pro naše psí miláčky – od oblečků přes hračky až ke psím piškotům. O těch můžeme říct, že jsou pro psy rozhodně vhodnější než ty určené pro nás.

Nebezpečné potraviny

Začínající chovatel by si měl ale dávat pozor především na vyloženě nebezpečné potraviny. Mezi ně patří například čokoláda (respektive obsah kakaa v ní), která je pro psa přímo toxická a ve větším množství ho může i zabít.

Nebezpečné jsou také rozinky a hroznové víno, které mohou způsobit selhání ledvin. Stejně tak jsou nevhodné uzeniny, které obsahují hodně soli, nebo kořeněné potraviny.

Přehled nevhodných nebo výslovně nebezpečných potravin lze najít na webu, stačí zadat heslo nevhodné potraviny pro psa.

Spor o kosti

Podávání kostí má své příznivce i odpůrce. Je třeba však být ostražitý, například měkké kloubní hlavice s chrupavkou jsou doporučované, ale vyvařené kosti, které se mohou štípat a následně dělat problém v psím zažívacím traktu, jsou už rizikové.

Také je důležité, zda je pes na kosti zvyklý od mládí a zda také konzumuje měkkou potravu, která úlomky kostí může obalit a usnadnit tak i trávení v žaludku a následný průchod střevy.

Spustit audio