Která z nových dechovek se vám líbí? Hlasujte v naší hitparádě - 3. kolo

15. květen 2016

V květnu a červnu uslyšíte každou neděli na závěr Písniček pro radost novou rubriku 7x7 jarních dechovek. Jedná se o hitparádu, v níž představujeme novinky dechovkové scény. A vy můžete vybrat ty nejlepší hlasováním na našem webu.

Po mnoha letech tak Český rozhlas České Budějovice volně navazuje na dechovkovou hitparádu Josefa Martíška Fajfka. Od poloviny 90. let, kdy se Fajfka vysílala, se ale žánrová scéna dost proměnila. V třetím kole 7x7 jarních dechovek přinášíme další várku novinek, které v posledních třech letech obohatily naši fonotéku.

Hlasování 3. kola skončilo. Děkujeme za hlasy.
1. místo - Kytička malá
2. místo - Deset šohajů
3. místo - Pod okénkem petrklíček

Další díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.


Která z novinek vás zaujala? Dejte nám vědět prostřednictvím ankety. Odeslat můžete jeden hlas.
Ve třetím kole, které trvá do 19. května, máte na výběr z těchto písní:

Trnkovjanka - Deset šohajů
Valašskou Trnkovjanku jste mohli naživo slyšet v Budějovicích při finále soutěže Zlatá křídlovka, kde obsadila stříbrnou příčku. Polku Deset šohajů napsali Pavel Skopal a Dalibor Kozmík. Zpívají Magdaléna Sluštíková a Lucie Flámová.

Palavanka - Pod okénkem petrklíček
Moravská Palavanka, jejímž kapelníkem je Hynek Novotný, oslavila předloni své čtyřicátiny novým albem. Je na něm i tento valčík Marka a Lukáše Prajkových. Z rodiny pocházejí i sólisté, doplňuje je Barbora Grůzová.

Jižani - Pro Jižany
Polka za zatím posledního alba Jižanů vzešla z přátelství s Mistříňankou. Autory jsou totiž Moravané František Pavluš a Dalibor Kozmík. Zpívají Ivana Stellnerová, Marie Chuchlová, Lubomír Jech a Jaromír Šnedorfer.

Vysočinka - Svět je kniha nádherná
Dechové kapely nahrávají nejčastěji polky a valčíky, ale čím dál více přibývají i písně v jiných rytmech. Příkladem je skladba Antonína Pechy s textem Jaroslava Hájka. S Vysočinkou zpívají Dana Bezstarostová, Ondřej Kolčava, Robert Buš a host Josef Sochor.

Zlaťanka - Rozkvetla mně růžička
Moravské Zlaťance, kterou vede Ladislav Hrdlička, bylo loni dvacet let. Při té příležitosti vydala dvojcédéčko, na němž najdete i polku Bohumíra a Jaroslavy Kameníkových. Sólistkami kapely jsou Markéta Luskačová a Růžena Polominiová.

Muzikanti z jižních Čech - Kytička malá
Jednu z nejmladších jihočeských kapel řídí školník z Chýnova Radek Hruška. Muzikanti soutěží s valčíkem Lojzy Barotka a Věry Havlíčkové Kytička malá, zpívají Iva Haveldová a Milan Novotný.

Veselka - Modré oči
Polku složil František Novotný, textem ji opatřil Míla Cink. Veselka Ladislava Kubeše už tuto píseň před časem nahrála, ale toto je nová verze, ve které se kromě Blanky Tůmové představí nový zpěvák Radek Klusoň.


Po odvysílání všech sedmi kol pořadu se můžete těšit na speciální závěrečný díl. Uslyšíte všechny dechovky, které se vám nejvíce líbily, pohromadě.

Spustit audio