Která z nových dechovek se vám líbí? Hlasujte v naší hitparádě - 2. kolo

8. květen 2016

V květnu a červnu uslyšíte každou neděli na závěr Písniček pro radost novou rubriku 7x7 jarních dechovek. Jedná se o hitparádu, v níž představujeme novinky dechovkové scény. A vy můžete vybrat ty nejlepší hlasováním na našem webu.

Po mnoha letech tak Český rozhlas České Budějovice volně navazuje na dechovkovou hitparádu Josefa Martíška Fajfka. Od poloviny 90. let, kdy se Fajfka vysílala, se ale dechovková scéna dost proměnila a hlavně se v žánru objevili noví autoři. O první kolo hlasování byl velký zájem, jsme tedy zvědaví, kdo vás zaujme v kole druhém.

Hlasování 2. kola skončilo. Děkujeme za hlasy.
1. místo - Krojovaná frajírečka
2. místo - Číše letí k výšinám
3. místo - Nad horú červánky

Další díly pořadu 7x7 jarních dechovek najdete zde.


Která z novinek vás zaujala? Dejte nám vědět prostřednictvím ankety. Odeslat můžete jeden hlas.
Ve druhém kole, které trvá do 12. května, máte na výběr z těchto písní:

Třeboňská dvanáctka – O čem si Lužnice zpívá
Titulní píseň ze zatím posledního alba kapely Třeboňská dvanáctka z roku 2013. Polku Jana Špuláka zpívá Ivana Stellnerová.

0:00
/
0:00

Dambořanka – O mej lásce
Valčík složil Miloslav Richard Procházka na text Vladimíra Skalického. Moravská Dambořanka ho nahrála loni, kdy novým cédéčkem oslavila své devadesátiny. Zpívají Ivana Škrháková a Vladimír Skalický.

Třehusk – Nadívaný křepeličky
Třebaňská hudební skupina – zkráceně Třehusk – je velice populární nejen na Berounsku, kde sídlí. Hraje hlavně staropražské a lidové písničky, ale sem tam natočí i autorskou novinku. Píseň Nadívaný křepeličky je dílem kapelníka Miloslava Frýdla.

Elektroband – Zbraslavský valčík
Zbraslav proslavil především dechovkový klasik Jaromír Vejvoda, ale obec inspiruje i dnešní tvůrce. Elektroband Pavla Zedníka nahrál před dvěma lety Zbraslavský valčík, který složil Václav Vedral. Zpívá Pavel Beneš.

Záhorienka – Krojovaná frajírečka
Slovenská Záhorienka sídlí na Záhorí, tedy v kraji za hraniční řekou Moravou. Letos vydala cédéčko plné nových záhoráckých písniček. Hudbu k polce Krojovaná frajírečka složili kapelník Jaroslav Fišer s moravským kolegou Josefem Rapáčem na text Mariána Polakoviče.

Lácaranka – Nad horú červánky
Lácaranka z Kobylí soutěží s valčíkem. Hudbu napsal dvorní skladatel kapely Pavel Svoboda, text přidal zpívající kapelník Pavel Kadrnka, kterého u mikrofonu doplní Doubravka Součková. Písnička je z loňského alba, kterým kapela oslavila čtyřicáté narozeniny.

Veselá muzika – Číše letí k výšinám
Polka, nad kterou spojili tvůrčí síly moravský skladatel Václav Maňas mladší a textař z Vysočiny Jaroslav Hájek. Písničky se loni ujala Veselá muzika z Nových Hradů se sólisty Helenou Pilbauerovou a Jiřím Vondrákem.


Po odvysílání všech sedmi kol pořadu se můžete těšit na speciální závěrečný díl. Uslyšíte všechny dechovky, které se vám nejvíce líbily, pohromadě.

Spustit audio