Křupavý biskupský chlebíček od Josefa Maršálka obsahuje všechny chutě Vánoc

Tenhle biskupský chlebíček naučila péct Josefa Maršálka jeho babička Boženka. Je to křupavý klenot, který do Vánoc změkne a provoní váš domov ovocem, rozinkami a všemožným kořením. Hodí se ke kávě i čaji.

Ingredience
  • Suroviny na 2 chlebíčky:
  • 2 vejce velikosti M
  • 20 g medu
  • 100 g cukru krupice
  • 185 g hladké mouky
  • 1 g jedlé sody
  • 2 g skořice
  • 2 g muškátového oříšku
  • 2 g anýzu
  • 2 g zázvoru
  • 2 g soli
  • 150 g rozinek
  • 150 g kandovaného ovoce
  •  
  • Na potření:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru

Postup

Do mísy rozklepneme 2 vejce, přisypeme cukr, všechno mleté koření, přilijeme med, přidáme sůl a vše pořádně prošleháme metlou. Není třeba získávat objem, protože je tam jedlá soda, ale je potřeba, aby se vše spojilo s vejci.

Do mísy ke vzniklé kaši přisypeme kandované ovoce, rozinky a poté hladkou mouku. Těsto opatrně zabalujeme tak, že stěrkou pomalu objíždíme vnitřek mísy a těsto na krajích promícháváme s tím ve středu, aby se zapracoval i poslední drobeček, ve kterém by mohlo být kypřidlo.

Nakonec těsto jakoby prokrajujeme stěrkou napříč. Jde o tzv. francouzské míchání těsta. Těsto by mělo mít konzistenci jednolité drobenky. Bude lehce lepivé a pórovité. Není záměrem uhníst hladké těsto.

Následně si lehce pomoučíme vál, na kterém budeme s těstem pracovat. Rozdělíme ho na dvě poloviny a vytvoříme dva válečky. Jako bychom vyvalovali prameny vánočky.

Chlebíčky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem krupice.

Takto upravené biskupské chlebíčky vložíme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 25–30 minut. Chlebíčky musí po upečení získat zlatavou barvu a vonět po koření a ovoci.

Chlebíček necháme po vytažení z trouby 10 minut odpočinout, a pak ho nakrájíme ostrým nožem s pilkou na 6–7 mm tenké plátky. Kousky chlebíčku budou křupat, ale do Vánoc zvláční.

Kdyby ne, do krabice s chlebíčkem vložíme na půlku rozkrojené jablko, zabalíme do folie a druhý den bude chlebíček měkký.

Josef Maršálek

Recept má od své milované babičky Boženky, které je už přes 80 let. Zná ho od prvních chvíle, kdy vnímal Vánoce a nepamatuje si svátky bez tohoto chlebíčku. Recept ho doprovází celý život na všech jeho cestách.

Josef miluje Vánoce a cukroví se u nich peklo vždy. Začínalo to asi třemi druhy, když pekla sama maminka. Když mu bylo asi 5 let, začínal péct s babičkou. To už dělávali asi 10 druhů. Když se do toho v dospělosti opřel on sám, pekl svého času i 35 druhů vánočního cukroví. Než poznal, že se recepty, těsta i náplně opakují a není jich tolik potřeba.

Josef Maršálek s biskupským chlebíčkem