Krumlovští medvědi se dožili 32 let, medvědář by chtěl k zámku přivést nová mláďata

10. srpen 2017

K zámku v Českém Krumlově kromě mnoha dalších zajímavostí neodmyslitelně patří také Medvědí příkop. Historie chovu medvědů tu sahá až do 16. století. V posledních více než čtyřiceti letech se o zvířata stará medvědář Jan Míša Černý.

Poslední období pro něj ale nebylo úplně šťastné. Nedlouho po sobě totiž zemřeli medvědi Petr Vok a Kateřina. „Byl to prostě věk. Káťa i Vok se dožili 32 let, a to je něco úchvatného, protože obvykle medvědi žijí 24 až 26 let. To znamená, že českokrumlovští medvědi si žili opravdu jako kníže a kněžna,“ říká Jan Míša Černý.

Ve výběhu zůstala medvědice Marie Terezie. Té medvědář věnuje náležitou pozornost. „Dnes už nejsem s medvědy v takovém fyzickém kontaktu jako kdysi, kdy jsme je normálně i hladili, ale občas ji podrbu. Jinak se vidíme z očí do očí pravidelně každý den. Je to kvůli tomu, aby neměla pocit, že je sama. Sednu si prostě na schod, dávám jí melouna a pomalu si s ní povídám,“ popisuje.

Péče o medvědy zůstane v rodině

Jan Míša Černý se chystá do důchodu, ale péče o medvědy zůstává v rodině. „Chtěl bych, aby rod Černých pokračoval minimálně dalších 42 let, co to dělám já. Proto jsem to předal synovi Radkovi, už má živnostenský list, certifikát, zkoušky, takže on je oficiálně medvědář a já jeho poddaný,“ směje se.

Jeho láska k medvědům má kořeny už v dětství. „Chodil jsem po nich pokukovat už jako malý kluk. Dokonce mám fotku ze křtu malých medvíďat Petry a Viléma. Je na ní tehdejší medvědář, ředitel lesů a další a já hrdě jdu vedle nich, mám školní tašku a baret s anténkou,“ vypráví.

Mladý Jan Míša Černý chodil za medvědy na českokrumlovský zámek často. Tehdejší medvědář si ho proto všimnul a udělal z něj svého pomocníka. „Vypomáhal jsem mu, zametal a prostě jsem dělal takového lokaje. Jednou se stalo, že mě tu nechal samotného a mě se to tak dostalo pod kůži, že už jsem tu zůstal,“ dodává.

Situace se zlepšila, turisté už si nedovolí ke zvířatům něco házet

Kromě samotné péče o zvířata je jeho úkolem také dohlížet na to, aby se turisté u Medvědího příkopu chovali tak, jak mají. Situace se podle něj velmi zlepšila. „Krumlovští medvědi jsou tak mediálně známí, že turisté si nedovolí tam něco hodit nebo jim ublížit. Je pravda, že někdy do příkopu spadne mobil, čepice, deštník, ale to medvěd pouze roztrhá, rozšlape, rozkouše,“ říká.

Jan Míša Černý má ještě jedno přání. „Až se upraví příkop, chtěl bych, aby sem přišla nějaká mladá medvíďata. Získala by imunitu vůči turistům, hluku, dělobuchům, slavnostem, trubkám a s tou jámou by rostla a byla fyzicky i psychicky zdravá. To je moje přání a věřím, že se mi splní, protože co si vezmu do palice, to moje tělo vydrží,“ prozrazuje.

Spustit audio