Krumlovská Medvíďata zazářila na festivalu v Británii, členové sboru se setkali i s princem

13. srpen 2015

Setkali se s princem Charlesem, procestovali kus Walesu, viděli vynikající irské tanečníky a především si přivezli ocenění. Dětskému pěveckému sboru Medvíďata z Českého Krumlova se dařilo na mezinárodním soutěžním festivalu Llangollen International Musical Eisteddfod. Ve dvou kategoriích, jichž se účastnil, skončil na druhém a třetím místě.

Festival se uskutečnil ve Walesu na začátku července, jednalo se již o 69. ročník. „Akce má velkou tradici a účastní se jí soubory z celého světa. Ve vystoupeních se zdůrazňuje národní pohled, vítají se pestré kostýmy, takže je to taková všehochuť z celého světa. My jsme získali druhé místo mezi staršími sbory a třetí místo ve folklórní kategorii, což byla obrovská radost,“ říká sbormistr Lukáš Holec

Medvíďata byla jediným českým zástupcem v soutěži. Na festival se sbor dostal díky podzimnímu konkurzu – organizátoři vybírají účastníky podle charakteristiky souboru, nahrávek a fotografií.

Na festivalu sbor podle Lukáše Holce zažil několik výjimečných okamžiků. „Když jsme před zahájením čekali v takovém špalíru, najednou přišel princ Charles, krátce si s námi popovídal, ptal se na keramické medvídky, které nosíme na krku. Kromě toho jsme slyšeli a viděli spoustu výborných výkonů - v naší kategorii byli vynikající Kanaďani, byl jsem nadšen z jejich zpívání, pak se mi moc líbili irští tanečníci,“ vypráví.

K tomu měla Medvíďata den a půl na poznávání Walesu, děti se podívaly například do národního parku k jezerům. Nebyl to pro ně ale ojedinělý výlet, sbor cestuje na zahraniční akce pravidelně, v posledních letech navštívil Katalánsko, Švédsko, Dánsko nebo Belgii.

Repertoár souboru je podle Lukáše Holce široký. „Tahle skupina zvládá víceméně vše od středověku až po současnou hudbu. Protože jsme sbor ze základní umělecké školy, myslím si, že naším úkolem je představit dětem všehochuť, celou tu šíři vokálního repertoáru a nerezignovat na to, že jsou to děti, které takzvaně letí na soudobou hudbu. Domnívám se, že když s nimi pracujete déle, jsou ochotny zpívat vlastně cokoli,“ říká.

Při ZUŠ v Českém Krumlově působí více sborů - nejmladší jsou Diblíci, následují Lentilky a Brumlíci a k Medvíďatům už chodí zpěváci ve věku od 11 do 18 let.

Ke sboru se může přidat každý. Není nutné projít žádnou zkouškou, stačí, když se ukáže, že dítě vydrží třicet minut pracovat a zpívat. Lukáš Holec si myslí, že zpěv mohou také zvládnout všichni. „Bylo pár dětí, u kterých bych se vsadil, že se zpívat nenaučí, a ony to zvládly. Bylo to tím, že do sboru pravidelně chodily, poslouchaly kamarády, dbaly pokynů. Sborový zpěv má výhodu, že je jich tam víc a mohou si vzájemně pomoci,“ vysvětluje.

Medvíďata patří dlouhodobě k nejúspěšnějším sborům v republice a vždy se jim daří i na zahraničních akcích. To však podle sbormistra není nejdůležitější. „Principem není soutěžit, ale provázet děti světem hudby. A pokud se u toho ještě dokážeme smát a blbnout, je to ideální,“ uzavírá.

Krumlovský sbor Medvíďata na festivalu ve Walesu

Celý rozhovor s Lukášem Holcem si poslechněte v odkazu výše.

Spustit audio