Křty dospělých věřících běžně bývají o Velikonocích. Letos je kněží kvůli pandemii museli posunout

30. červen 2020 08:39

V celé republice se kvůli koronaviru posunuly křty dospělých věřících. Běžně bývají o Velikonocích, žádný jiný termín určený není, proto si farnosti letos volí slavnostní den samy.

Ve Vodňanech na Strakonicku byl na konci června pokřtěný třiačtyřicetiletý Jan Navrátil. „Měli jsme mít křest na Velikonoce, jak se to dělá už dva tisíce let, ale jsme první, kdo to má jinak. Mně je jedno, jestli je to na Velikonoce nebo dnes, chtěl jsem změnit svůj život,“ říká.

Pochopit podstatu křtu pomáhal dospělým vodňanský kněz Josef Prokeš. „Příprava většinou trvá alespoň rok, lépe dva. Možná se to zdá trochu dlouhé, ale je to čas, kdy člověk už po té cestě jde a kdy se snaží poznávat, co to znamená křesťanství,“ připomíná.

Dospělí mají většinou společně se křtem i svátost biřmování. „Malé děti jsou nejprve pokřtěné, a když jsou poté starší a už to trochu víc chápou, potvrzují víru biřmováním. My už jsme staří dost a už to chápeme, tak máme oboje najednou,“ vysvětluje Jan Navrátil.

Přípravy letos zkomplikovala koronakrize, někteří kvůli pandemii odložili i samotný křest. „Začínalo nás asi čtrnáct, postupně to opadlo, až nás zbylo osm,“ popisuje Jan Navrátil.

Čtěte také

Malé děti křtí běžně i českobudějovický kněz Vojtěch Blažek. Letos ale poprvé křtil právě dospělé. „Musím říct, že to byl jeden z mých nejsilnějších zážitků, když jsem křtil dospělé lidi, kteří ve svém životě objevili rozměr, který možná dlouhou dobu měli za uzavřený nebo nepřítomný,“ komentuje.

Křest je podle něj spojen bytostně s Velikonoci, tedy se smrtí a vzkříšením Ježíše Krista. Ve chvíli, kdy kněží nemohli křtít o Velikonocích, už žádný jiný termín vyhrazený není. Farnosti se proto teď snaží křtít při různých významných okolnostech.

„Křesťanství je, myslím, náboženství, které umí žít v krizi. Samozřejmě nám to všechno rozbouralo, ale zase to byla výzva jít k tomu podstatnému a dokázat to proměnit v něco nového a zajímavého,“ dodává Josef Prokeš.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související