Kronikář Černé v Pošumaví zapsal, co si sám pamatuje, ale zmapoval i hlubší minulost

26. květen 2019

František Záhora je kronikářem obce Černá v Pošumaví. Jeho práce vyniká precizností a daleko přesahuje běžné povinnost zapisovatelů událostí.

V Černé jsme byli už v jednom díle Jihočeských kronik. Někdejší ředitel státního statku a zároveň kronikář vyprávěl, jak se k psaní kroniky dostal.

Některé události si František Záhora pamatuje autenticky, k jiným usilovně hledal a hledá relevantní informační zdroje. Příkladem jsou témata kolem německého obyvatelstva, Benešových dekretů a následný odsud a také osidlování novými přistěhovalci.

V roce 2012 zapsal kronikář informace o roce 1977. A nebylo to náhodou. „Tenkrát, jak se říkalo, se muselo všechno splnit. A tenkrát se skutečně podařilo všechno splnit, byly vysoké výnosy,“ říká.

Čtěte také

Svým zápisem zároveň dokazuje úroveň služeb v tehdejší Černé v Pošumaví. V obci byl lékař obvodní, dětský a ženský, v turistické sezóně nepřetržitá služba pohotovostního lékaře. „Ve škole se učilo 82 dětí, dnes jich tam je 30. Obec měla 920 obyvatel, což je historicky nejvíce,“ připomíná.

Černá v Pošumaví, obec v českém pohraničí, patřila k oblastem, kde roky před válkou žili Němci. A dotklo se jí také vysídlování původního německého obyvatelstva po druhé světové válce.

I tyto dějiny má František Záhora, kronikář obce, zmapované a zná řadu konkrétních lidských příběhů.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související