Kronika města České Budějovice má nového zapisovatele

11. srpen 2009

Českobudějovický primátor slavnostně uvedl do funkce nového městského kronikáře. Stal se jím šestatřicetiletý učitel Gymnázia Jírovcova Kamil Dřevikovský, který po třech letech vystřídal Pavla Koblasu.

Na co byl při výběru nového kronikáře kladen největší důraz, vysvětlil primátor Juraj Thoma slovy: "Pokoušeli jsme se hledat ve vodách, které jsou tomuto oboru nejbližší, tedy středoškolské a vysokoškolské učitele se zaměřením na dějepis nebo profesionální archiváře a historiky. Bylo více adeptů, ale pan Dřevikovský měl kromě jiných předpokladů ochotu a chuť kroniku psát."

Povinností nového městského kronikáře Kamila Dřevikovského je pracovat na kronice města České Budějovice nejméně 15 hodin měsíčně. Jak ale sám dodal, tato práce obnáší každodenní přípravu: "Týká se to dvou věcí, jednak zápisů do kroniky a také tvorby kalendária, které se píše měsíc po měsíci a každý den je třeba se po něčem popídit a zapsat. Když se informace zpracují, tak se zapíší do kroniky. To bude takový základ, ostatní se ještě ukáže, protože nyní mám kroniku prvně v ruce."

Spustit audio