Krnovská synagoga je po rekonstrukci centrem židovské kultury i místem akcí pro širokou veřejnost

27. únor 2022

Synagoga postavená v novorománském slohu je inspirovaná stavbami sefardských Židů a do dnešních dnů připomíná prosperitu někdejší místní židovské komunity, v jejíchž řadách bylo mnoho významných krnovských podnikatelů a osobností. Synagoga byla dokončena v roce 1872 a celkové náklady na její výstavbu dosáhly 26 tisíc zlatých, z toho 500 zlatými přispěl i sám císař František Josef I.

Objekt synagogy přestal sloužit bohoslužbám v roce 1938, kdy Krnov obsadila německá armáda. Nicméně jako jedna z mála synagog v regionu byla uchráněna před zničením v době nacistické okupace - na rozdíl od synagog v Ostravě, Opavě, Olomouci a Kroměříži, které byly zapáleny a srovnány se zemí. Krnovská synagoga pak byla vzhledem k výhodné poloze blízko centra města adaptována na městskou tržnici. Po válce sloužila také jako sklad nebo okresní státní archiv.

V polovině 90. let 20. století byla synagoga navrácena Židovské obci a díky podpoře příznivců judaismu a krnovských patriotů se synagogu podařilo zachránit, postupně zrekonstruovat a zrestaurovat. V současné době slouží Krnovská synagoga kulturnímu, duchovnímu a společenskému životu. Konají se v ní jak bohoslužby a židovské oslavy, tak i koncerty, přednášky, výstavy nebo speciální komentované prohlídky s ochutnávkami židovské kuchyně.

V roce 2019 se Krnovská synagoga, společně s dalšími devíti objekty v rámci projektu 10 hvězd, stala součástí Evropských cest židovského kulturního dědictví. V současnosti je poslední činnou synagogou na severní Moravě a ve Slezsku, kde se pravidelně konají šábesové bohoslužby a slaví židovské svátky.

Spustit audio