Krkavčí skála nad údolím Jizery láká turisty už přes sto let. Kvůli výhledům i sousedským večerům

14. únor 2021

Mezi nejznámější cesty vedoucí v severních Čechách podél řeky Jizery patří Riegrova stezka nebo také Naučná stezka Údolím Jizery na Semilsku. Asi v její polovině se na druhém břehu až do výše sta metrů nad hladinu řeky tyčí mohutná Krkavčí skála se stejnojmennou vyhlídkou. Kromě impozantního pohledu do údolí je možné z Krkavčí skály za dobrého počasí dohlédnout třeba na Černostudniční hřeben nebo dokonce až do Krkonoš.

Za bezpečným zpřístupněním Krkavčí skály stojí semilský Okrašlovací spolek. První návrhy padly už na konci 19. století. K slavnostnímu otevření vyhlídky opatřené bezpečným zábradlím došlo 18. června 1905 a nebyla to jediná větší sešlost na tomto místě. Krkavčí skála, první turistický objekt na Semilsku, se těšila velké oblibě a ve 20. letech minulého století se tam konaly koncerty pod širým nebem, kde nechyběly ani stánky s občerstvením. Říkalo se tomu sousedské večery.

Vyhlídka Krkavčí skála

Krkavčí skála je jedním z devíti geologických zastavení Mikroregionu Kozákov a tvoří ji metamorfovaná vyvřelina. Nedaleký Kozákov totiž býval sopkou. Další zajímavostí je železnice, která byla podél Jizery vybudována roku 1859, tehdy jako součást jiho-severo-německé spojovací dráhy, dnes trať Liberec-Pardubice. Koleje tady vedou čtyřmi tunely, jeden z nich je vyražen přímo v Krkavčí skále. O přírodních hodnotách území svědčí v roce 1951 vyhlášená Přírodní rezervace Údolí Jizery.

Kdo by chtěl vidět Krkavčí skálu v celé její mohutnosti, může si vybrat mezi Riegrovou nebo Kamenického stezkou na protějším vrchu Medenci na pravém břehu Jizery. Obě začínají v semilské části Bítouchov, kam je to pěšky z Krkavčí skály mezi třemi a čtyřmi kilometry, podle zvolené trasy. Anebo je možné vydat z Krkavčí skály po zelené turistické trase na šest kilometrů vzdálený Kozákov, odkud je krásný rozhled do celého Českého ráje.

Spustit audio