Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova propojuje sakrální prostor se sklářským uměním

27. září 2020

Uprostřed obce Kunratice u Cvikova na Českolipsku na severu Čech stojí od roku 1833 Kostel Povýšení svatého Kříže. Před šesti lety, kdy významný český umělecký sklář Jiří Pačinek nedaleko kostela budoval novou sklárnu, se začal rodit projekt Křišťálový chrám. A letos na jaře se ho podařilo dokončit. Uvnitř kostela jsou umístěny více než tři stovky skleněných objektů z dílny Jiřího Pačinka inspirované florou, faunou i sakrálními motivy.

Jako první byl do kostela instalován Pačinkův skleněný lustr, ve kterém farář ihned viděl trnovou korunu. Tento lustr, stejně jako křišťálového anděla Jiří Pačinek kostelu a farnosti věnoval. Pak následovaly instalace dalších skleněných objektů, které mapují sklářovu uměleckou dráhu od raných prací po současnost.

Kouzlo skleněných tvarů, barev a optických objektů mohou návštěvníci kostela obdivovat i na ambitu. Tam je umístěno množství barevnách váz, misek a dalších plastik, které vytvářejí vitrážový efekt. A na dalších objektech, které budou chrám zdobit v budoucnu, se nyní pracuje.

Jiří Pačinek u sklářské pece

Některé plastiky jsou určené přímo pro projekt Křišťálového chrámu, jiné jsou zde jen na ukázku, a tak je interiér chrámu průběžně obměňován. Nejbližším projektem je skleněný betlém. A pomalu přibývá i opravených částí Kostela Povýšení svatého Kříže. Jednou se třeba dočká nové fasády i skutečných vitrážových oken.

Na prohlídku Křišťálového chrámu v Kostele Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova se můžete vydat kromě mimořádných akcí i každý všední den mezi osmou a patnáctou hodinou. Stačí se ohlásit v huti vedle kostela. Pro víkendové prohlídky je potřeba si předem zavolat do sklárny.

V chrámu se vybírá dobrovolné vstupné, které putuje na opravu kostela. A když už budete v Kunraticích, prohlédněte si také Skleněnou zahradu. Nahlédnout můžete i do magického prostoru sklářské hutě i do galerie Jiřího Pačinka.

Spustit audio