Fotí nejradši při východu a západu slunce. Snímky Petra Kubáta jsou k vidění v rozhlase

10. červen 2018

Příroda a krajina v teplých hřejivých barvách a také nejkrásnější jihočeské památky. Novinář a fotograf Petr Kubát vystavuje svoje snímky v kavárně Českého rozhlasu České Budějovice.

Četní facebookoví fanoušci tak můžou vidět jeho záběry na velkých formátech. „Podařilo se mi zaplnit celý prostor kavárny Českého rozhlasu. Polovinu výstavy tvoří velká fotografická plátna, na kterých jsou převážně snímky přírody a krajiny, a druhou polovinu tvoří klasické fotografie v rámech s paspartou, kde jsou hlavně památky, hrady a zámky,“ popisuje.

Všechna fotografická plátna vznikla v poslední době, některé snímky jsou staré jenom měsíc. „Návštěvníci si mohou udělat i takový obrázek, jak se vyvíjí moje focení,“ dodává Petr Kubát.

Nejčastěji se objevují záběry z Českobudějovicka. „Postupem času zjišťuji, že se od té Šumavy a slavných krajinářských míst pomalu přesouvám zpátky ke svému bydlišti. Vyrážím kousek od svého domu za Budějovice a nacházím krásná místa třeba v Banském lese, okolí Holašovic, Kvítkovic, Lipí,“ říká.

Světlo je zásadní. Petr Kubát fotí jihočeskou krajinu a města hlavně při zlaté hodince

Zátkovo nábřeží v Českých Budějovicích objektivem Petra Kubáta

Začal s pár snímky na sociálních sítích, teď je vyhledávaným fotografem. Novináři Petru Kubátovi, redaktorovi Mladé fronty Dnes, přinesl jeho koníček už řadu uznání a ocenění. Jeho snímek Českého Krumlova uveřejnil britský deník The Guardian na svém webu jako Foto dne.

Petr Kubát rád fotí při západu a východu slunce. Na fotografických plátnech na výstavě jsou k vidění téměř výhradně snímky pořízené při západu slunce, jen jeden zachycuje východ, a to v Českém Krumlově.

Na klasických fotografiích v rámech převažuje architektura, objevují se zákoutí Českých Budějovic, slavný pohádkový most v Nové Hlíně, fotografova oblíbená Třeboň nebo budějovická plovárna. „To je zajímavá stavba, která vyniká i tím, jak se odráží ve Vltavě. Je to taková geometrická fotka,“ komentuje Petr Kubát.

Jeho snímky si můžete prohlédnout ve výstavním prostoru Českého rozhlasu České Budějovice ve všední dny až do konce srpna.

Vernisáž výstavy fotografií Petra Kubáta v Českém rozhlase České Budějovice

Rozhovor s fotografem Petrem Kubátem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále vás přenese na otáčivé hlediště v Českém Krumlově na horor Dracula, připomene koncert Luboše Pospíšila ve studiovém sále a přidá tip na audioknihy podle detektivek Michaely Klevisové a na nový komix o Asterixovi.
Celý pořad si poslechněte v odkazu výše.

autor: pku
Spustit audio

Související