Krásu pláží, slavných vil, zátok i hradu Bezdězu si užijete na výletních lodích na Máchově jezeře

20. červenec 2021

Máchovo jezero v Libereckém kraji patří mezi nejslavnější v České republice, i když jde vlastně o Velký rybník či Velký Dokeský rybník. Pod tímto názvem bychom ho našli v historických pramenech. Ty nejstarší sahají až do 14. století. Roku 1366 nechal rybník založit král Karel IV. Název jezera je samozřejmě spojený s pobytem básníka a také turisty Karla Hynka Máchy.

Máchovo jezero láká turisty i dnes. A to nejen na písečné pláže, ale i na plavbu po hladině. Krásu pláží, slavných vil, klidných zátok i hradu Bezdězu na obzoru už od dětství obdivuje kapitán Václav Rolenc, který by už dávno mohl být na odpočinku. Na kapitánský můstek výletních lodí šplhá už čtvrt století.

Plavba po Máchově jezeře začíná v přístavišti Doksy. Není třeba nic objednávat, stačí včas přijít a zaplatit u kapitána. Plavba trvá zhruba půl hodiny. Výletníci si nejdřív mohou z vody prohlédnout velkou pláž v Doksech na levoboku a než se stačí pořádně rozhlédnout po 278 hektarech vodní plochy, přiblíží se ostrůvek Myšlín, kde kdysi stával malý hrádek. Dnes je Myšlín ptačí rezervací, na kterou se pomalu vrací rackové. Nad pláží Staré Splavy vykukuje Lázeňský vrch, před přístavištěm sídlí dva yacht kluby, ale to se už výletní loď stáčí směrem k přístavišti Šroubený.

Cestou je stále na co koukat, ale kapitán musí sledovat hlavně dění na hladině. Lodní doprava má sice bójkami vytyčené koridory, jakési vodní dálnice, ale třeba plachetnice bez větru nebo nepozorní plavci mají někdy problém včas uhnout.

Kapitán Václav Rolenc

Loď míjí zátoky národní přírodní rezervace Swamp a blíží se pod vrch Borný, kde se kousek od břehu nachází kemp. Plavba pokračuje kolem zátoky z Břehyňského rybníku, míjí Kachní ostrov, rovněž nepřístupnou ptačí rezervaci, a podél pláží Klůček končí zpátky v přístavišti Doksy.

Regata Máchovo jezero disponuje čtyřmi loděmi. Od největšího Máje pro 250 osob, přes menšího Racka pro 160 výletníků a Hynka, který pobere 70 pasažérů, až po nejmenší a zároveň nejstarší Jarmilu z roku 1924, která pojme maximálně 60 cestujících.

Racek pod Šroubeným

Vyhlídkové plavby z Doks probíhají o prázdninách denně v časech 11:00, 13:00, 14:30 a 16:30 a z přístaviště Staré Splavy vyplouvá výletní loď v 15:00 hodin. Samozřejmě s ohledem na počasí. Ještě víc na počasí závisí večerní vyhlídkové plavby při západu slunce. Ale když se západ slunce vydaří, zažijete v úterý, ve čtvrtek nebo v sobotu úžasnou romantiku. Kromě toho mezi všemi osmi přístavišti na Máchově jezeře funguje během hlavní sezony pravidelná lodní doprava.

Spustit audio