Krása orchidejí očaruje budějovický Metropol, výstava ukáže i exotická zvířata

25. březen 2017

Na výlet do říše kvetoucích rostlin, exotického hmyzu a plazů zve až do neděle 2. dubna Metropol České Budějovice. Na výstavě naleznete na 60 druhů botanických orchidejí a 40 druhů nejnovějších komerčních holandských hybridů. Zároveň uvidíte na 50 druhů kaktusů a sukulentních rostlin.

„Každoročně na výstavě představujeme více než tisíc rostlinných exponátů. Nejvzácnější květiny v mé sbírce jsou z Nové Gunei a brazilských hor, které nikde jinde nerostou a kvetou vždy v tuto dobu,“ uvedl pěstitel a sběratel orchidejí Karel Willinger.

Součástí výstavy jsou také exponáty z protivínské Krokodýlí ZOO. Atraktivní pro malé i velké návštěvníky tak jistě budou kajman brýlový nebo krokodýl siamský. Expozici navíc obohacuje tropické ptactvo.

Podle Karla Willingera mají opravdu některé rostliny svůj původ v tropických pralesích: „Některé vzácné rostliny jsem si přivezl z Nové Gunei a Jižní Ameriky před mnoho lety. Dnes by takové jednání bylo díky Washingtonské konvenci trestným činem.“

Návštěvníci výstavy mohou také načerpat rady pro vlastní pěstitelské pokusy. Orchideje patří mezi nejpočetnější rostliny na světě, existuje asi 20 tisíc druhů. Nejběžnější orchidea rodu Phalaenopsis je přizpůsobena pro nejjednodušší a nejlevnější pěstování. Naopak vzácné květiny mají své specifické potřeby a vyžaduji různou vlhkost.

Při dobré péči se každý pěstitel může těšit krásných květů orchidejí každý rok i v prostředí domova.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio