Krajský úřad zrušil kolaudační rozhodnutí tří ulic v centru Jindřichova Hradce kvůli naváděcím pásům pro nevidomé

25. listopad 2010

Kolaudační rozhodnutí ulic Klášterská, Růžová a Masarykova náměstí v Jindřichově Hradci Krajský úřad Jihočeského kraje v Českých Budějovicích zrušil. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Jindřichův Hradec se proti němu odvolal.

Spor o dláždění ulic v centru Jindřichova Hradce se mezi městem a Sdruženou organizaci nevidomých a slabozrakých táhne tři roky. Nevidomí si po celou dobu stěžují na materiál, kterým jsou vydlážděny signální a naváděcí pásy. Ten se podle nich nedá najít nášlapem ani slepeckou holí.

Nyní Odbor dopravy a silničního hospodaření Krajského úřadu Jihočeské kraje rozhodnutí o kolaudaci už podruhé zrušil a jak vysvětlil Pavel Havlík, přispěl k tomu hlavně znalecký posudek, který si Sdružená organizace nevidomých a slabozrakých nechala vypracovat.

„Bez posudku znalce bychom řízení nezahajovali. Všechny argumenty, které vzneslo město, jsme nedovedli vyvrátit. Soudní znalec si s nimi velice dobře poradil a vysvětlil tak, že proti tomu nešlo oponovat. Město proti posudku brojí a napadlo ho. Já si naopak myslím, že posudek je psaný natolik fundovaně, soudním znalcem v oboru stavebnictví panem Barešem, že nemáme důvod ho zpochybňovat. Nelze, aby vidoucí úředník negoval prohlášení organizace nevidomých, že dlažbu nenahmatají,“ vysvětlil Pavel Havlík.

Jindřichův Hradec považuje soudního znalce, který znalecký posudek vypracoval, za podjatého a podalo proti rozhodnutí krajského úřadu odvolání k ministerstvu dopravy. Na jeho rozhodnutí se stále čeká.

autor: hoch
Spustit audio