Kraje mají smysl, shodli se při společné debatě jihočeská hejtmanka a její dva předchůdci

9. leden 2020

Před 20 lety, v lednu 2000 vznikly v České republice samosprávné kraje, včetně kraje Jihočeského, i když ten se tehdy jmenoval jinak. U příležitosti tohoto výročí pozval Český rozhlas České Budějovice k jednomu stolu hejtmanku Ivanu Stráskou a její předchůdce Jiřího Zimolu a Jana Zahradníka.

První krajské volby se konaly v listopadu 2000. V jižních Čechách se poté historicky prvním hejtmanem stal Jan Zahradník. „Já jsem k tomu přistoupil tak, že jsem rodilý Jihočech. Kandidoval jsem tady od začátku v komunálních volbách, míval jsem docela velkou podporu a řekl jsem si, že to zkusím,“ vzpomíná.

Už tehdy se také krajskou zastupitelkou stala Ivana Stráská. „My jsme tenkrát s partou starostů naráželi na to, že strany byly trochu zapouzdřené do sebe. Jako nezávislí jsme neměli možnosti, takže vznikla myšlenka na uskupení nezávislých kandidátů. Naše představa byla, že starostové by měli mít co říci do krajské politiky,“ popisuje současná hejtmanka, která po dvou letech vstoupila do ČSSD.

Jiří Zimola vstoupil do krajské politiky v roce 2004. Tehdy byl starostou Nové Bystřice a souhlasí s tím, že kraje se mají opírat právě o hlasy starostů. „V poslední době sleduji narůstající kritiku krajských zřízení s tím, že kraje jsou snad zbytečným článkem. Naprosto s tím nesouhlasím. Od samého počátku si myslím, že zřízení tohoto mezistupně mezi komunální a centrální politikou bylo správným krokem,“ dodává.

Kraj se v prvopočátku jmenoval Budějovický, po roce byl přejmenován na Jihočeský. „To byla jedna z prvních věcí, která byla formálně na pořadu, a panoval naprostý souhlas, nikdo to nezpochybňoval,“ připomíná Jan Zahradník.

Hejtmani Jihočeského kraje

Jan Zahradník
Hejtmanem se stal v roce 2000 poté, co historicky první krajské volby vyhrála ODS. Funkci obhájil o čtyři roky později. V současné době působí na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, zároveň je poslancem Parlamentu České republiky, zastupitelem Jihočeského kraje i zastupitelem města České Budějovice.

Jiří Zimola
Hejtmanem se stal po krajských volbách v roce 2008, které vyhrála ČSSD, v té době byl také starostou města Nová Bystřice. Funkci hejtmana obhájil ještě po volbách v letech 2012 a 2016. V současnosti je zastupitelem Jihočeského kraje a místostarostou Nové Bystřice.

Ivana Stráská
Hejtmankou je od jara 2017, kdy se rozpadla krajská koalice. Po utvoření nové koalice vystřídala ve funkci svého stranického kolegu. V předcházejících letech byla starostkou města Milevsko a náměstkyní hejtmana.

Jihočeský kraj má stále stejný znak, ale změnilo se logo. Symbol charakterizující přírodu nahradil pestrobarevný čtyřúhelník s gotickými okny.

První sídlo Jihočeského kraje bylo na Žižkově třídě v Českých Budějovicích, na úřadě tehdy pracovalo zhruba padesát lidí. Po přestěhování do nové budovy počet zaměstnanců postupně narůstal, dnes je jich přes 500. „Neustále roste počet úředníků s těmi povinnostmi, které se na kraje valí, a myslím, že i to je věc, kterou by se kraje měly v budoucnu hlouběji zabývat, snažit se odbourávat zbytečný úřednický balast,“ komentuje Ivana Stráská.

Podle Jana Zahradníka se kraje musí neustále ucházet o to, aby svoji existenci zdůvodnily. „Musí přispívat k rozvoji území. Bylo by chybou, kdyby kraje ustrnuly jen jako správci toho, co jim bylo svěřeno, tedy školství, silnic, kulturních zařízení, některých sociálních věcí, a nehledaly nová témata, což se možná v návalu těch povinností, které souvisí třeba s kontrolováním dotací, stávalo,“ uvádí.

Čtěte také

Jiří Zimola podporuje posílení kompetencí krajů. „V letošním roce jsou krajské volby a měli bychom se bavit o tom, jak můžeme lépe vládnout a pomoci obyvatelům. Lidé si stěžují třeba na tranzit kamionů, ale v tomhle kraj nemá vůbec žádnou kompetenci. Měl by mít možnost vydávat taková rozhodnutí, která se prokazatelně projeví na kvalitě života lidí,“ vysvětluje.

Současný stav Jihočeského kraje hodnotí Jiří Zimola, který zastával funkci hejtmana nejdéle, pozitivně. „Nemáme se za co stydět, podívejme se na stav silnic, jihočeské školy fungují, nemocnice jsou nejlepší v republice. Je třeba uznat, že my všichni společně jsme se opravdu snažili, aby se lidem v kraji dobře žilo, a já bych si přál, aby jakákoli politická reprezentace, která kraj převezme do třetího desetiletí, navázala na ty kroky,“ dodává.

„V základních věcech jsme vždycky nacházeli shodu, a to myslím, že by mělo trvat, to by si Jihočeši zasloužili,“ souhlasí Jan Zahradník. Volby, které určí vedení Jihočeského kraje na další čtyři roky, se uskuteční v říjnu 2020.

Spustit audio

Související