Kraj se postavil za jindřichohradeckou úzkokolejku, s provozovatelem podepsal dlouhodobou smlouvu

10. prosinec 2019 09:17

Jindřichohradecká úzkokolejka bude cestující vozit dalších minimálně třicet let. Umožní to tři nové soupravy. Soutěž na jejich dodání vypíší Jindřichohradecké místní dráhy na začátku roku.

Investici za zhruba 350 milionů korun umožní nová dlouhodobá smlouva s Jihočeským krajem. „Definuje cenu, za kterou pro nás bude dopravce jezdit, a my mu definujeme nějaký průměrný výkon, který od něj budeme objednávat. Je to opravdu velký milník, povedlo se to, o čem se spekulovalo minimálně dva roky,“ uvedl radní Jihočeského kraje pro dopravu Jiří Švec.

Kraj před podpisem dlouhodobé smlouvy zvažoval i možnost, zda by se mu nevyplatilo místo vlaků na úzkorozchodné trati vozit cestující autobusy. „Bylo by technicky možné vlaky nahradit, bylo by to možná i levnější, ale určitě bychom ztratili velký technický unikát, takže já jsem rád, že se to povedlo zachovat,“ dodal Jiří Švec.

S novou smlouvou s Jihočeským krajem přichází pro Jindřichohradecké místní dráhy i finanční stabilita. O tu společnost usilovala a vyjednávala několik posledních let. „Za vlakový kilometr budeme dostávat 125 korun, což je cena obvyklá v téhle branži,“ odhalil detail smlouvy ředitel Jindřichohradeckých místních drah Boris Čajánek.

Čtěte také

Ještě letos přitom Jihočeský kraj podle smlouvy posílal provozovateli úzkokolejky za vlakový kilometr něco málo přes 92 korun.

S jistotou, že Jihočeský kraj bude na úzkokolejce objednávat dopravní obslužnost, může dopravce hledat dodavatele nových vozů. Do konce roku dokončí předběžné tržní konzultace s potenciálními dodavateli a potom vypíše soutěž.

„Budou to nízkopodlažní jednotky, které budou klimatizované, moderní, podpoří kapacitu a budou podporovat i přepravu kol, protože jsme velmi vyhledáváni v letní sezóně cykloturisty,“ doplnil Boris Čajánek.

Za nové vozy pro Jihočeský kraj zaplatí společnost Jindřichohradecké místní dráhy podle prvotních odhadů 350 milionů korun. První cestující by se s nimi mohli svézt v roce 2022.

Spustit audio

Související