Kraj chce sám rozhodovat o obnově území

24. září 2002

Představitelé Jihočeského kraje požadují, aby měl region možnost rozhodovat o obnově záplavami postižených území a nebyl jen v roli konzultanta. Vyplývá to ze stanoviska jihočeského vicehejtmana Jiřího Vlacha (US-DEU) k návrhu Strategie obnovy území Jihočeského kraje, který zpracovalo ministerstvo pro místní rozvoj a jímž se má zabývat vláda.

"Vzdor všem proklamacím o správnosti přenesení rozhodování o území přímo do tohoto území je návrh tohoto dokumentu koncipován tak, že o obnově území záplavami postižených krajů budou rozhodovat příslušná ministerstva nebo centrální fondy. V lepším případě budou kraje přizvány do procesu konzultování či zastoupeny v orgánech, které pouze doporučují," řekl ČTK Vlach.

Jako příklad uvedl finanční prostředky na obnovu poškozených budov škol a školských zařízení v majetku kraje. Peníze mají být i v popovodňové situaci komplikovaně přerozdělovány tak, že škola vypracuje investiční záměr, ten posoudí a schválí rada kraje a pak o jeho zařazení do seznamu akcí ISPROFIN rozhodne ministerstvo financí.

"V případě kladného rozhodnutí a po předložení všech dokladů dostane škola takzvanou limitku, tedy příslušnou peněžní částku na zvláštní účet. Při každé změně věcné nebo finanční se celý kolotoč opakuje. Obdobný mechanismus by se týkal i škod na silnicích druhé a třetí třídy v majetku krajů," vysvětlil vicehejtman. Za zcela absurdní přitom označil to, aby ministerští úředníci rozhodovali o obnově kraje a kraj tomu jen přihlížel. "Věřím, že stávající návrh Strategie obnovy území Jihočeského kraje postiženého mimořádnými záplavami ještě dozná zásadních změn. Z rozhovorů s některými členy vlády jsem zjistil, že jejich koncepční připomínky k úřednickému návrhu budou obdobné jako námitky z krajů," uvedl Vlach.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio