Kraj chce být součástí Jihočeské centrály cestovního ruchu

4. prosinec 2002

Radní Jihočeského kraje se shodli na tom, že by kraj měl vstoupit do Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR). Toto zájmové sdružení obcí, mezi jehož členy patří například České Budějovice, Český Krumlov, Třeboň a další jihočeská města, by se mělo stát regionálním koordinátorem cestovního ruchu. O vstupu kraje do JCCR rozhodnou zastupitelé kraje na svém zasedání 17. prosince.

"Vznik této instituce je zakotven v Programu rozvoje kraje, který je základním programovým dokumentem Jihočeského kraje. Je také jednou z priorit projektu Strategie rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji, jehož zadavateli jsou Jihočeský kraj, dále Svaz měst a obcí Jihočeského kraje, Jihočeská centrála cestovního ruchu a ČSAD Jihotrans," vysvětlil radní Robin Schinko. Po vzniku Jihočeského kraje se koordinace cestovního ruchu stala náplní práce odboru kultury a cestovního ruchu. Vzhledem k duplicitě některých aktivit v oblasti, v níž působí také JCCR, se kraj, Jihočeská hospodářská komora, Svaz měst a obcí a JCCR dohodly na zřízení regionálního koordinátora cestovního ruchu. Tím se stane JCCR, jejíž stanovy budou upraveny tak, aby byl možný vstup Jihočeského kraje podle zákona o krajích.

Roční příjmy z turistiky se v Jihočeském kraji odhadují zhruba na 6,1 miliardy korun. Obor vytváří na jihu Čech 12.000 pracovních míst a dalších 30.000 míst nepřímo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio