Krádež drahého lodního motoru přiměla lipenské vodní záchranáře ke stavbě loděnice

12. listopad 2019 15:54

Bezpečí, ale i potřebné zázemí pro techniku – to jsou hlavní důvody, které vedly lipenské vodní záchranáře k vybudování nové loděnice v Dolní Vltavici. Na stavbě už zbývá dodělat jen několik terénních úprav.

Lodě a čluny už díky tomu přečkají nadcházející zimu v nových prostorách. Ty jsou lépe chráněné a měly by zabránit tomu, co se stalo před třemi lety, kdy ze záchranářského člunu někdo ukradl lodní motor za tři čtvrtě milionu korun.

„Máme tady tři lodě. Naší vlajkovou lodí je jediná kajutovka, která je výborná třeba pro zásah v bouřce. Pak máme střední loď a motorové plavidlo,“ ukazuje vedoucí lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček.

Čtěte také

Stavba ze dřeva vznikala od května do listopadu. Záchranáři nestavěli loděnici pouze kvůli bezpečnosti, ale také proto, že lodě, čluny i čtyřkolka k vyjíždění na zamrzlou hladinu Lipna vydrží pod zakrytím mnohem déle.

„V současné době máme poměrně hodně materiálu, ať jsou to třeba pomůcky pro záchranu z ledu nebo prostředky pro čluny. Loděnice slouží i k tomu, abychom byli schopni materiál kvalitně uložit,“ dodává Milan Bukáček.

Celkové náklady na stavbu jsou zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Přispělo několik sponzorů, včetně Jihočeského kraje. Obec Černá v Pošumaví pomohla směnou pozemků. Loděnice by měla být kompletně hotová do konce letošního roku.

Spustit audio

Související