Kovaná zastavení křížové cesty mezi Hesovem a Uhry na Vysočině zvou k zamyšlení věřící i nevěřící

30. květen 2023

V krásném klidném koutu Českomoravské vrchoviny, nedaleko Přibyslavi na Vysočině, vznikla v době koronavirové pandemie nová, vskutku originální křížová cesta. Lidé ji hned vzali za svou a postupně podél ní vyšlapávají cestu, která tam kdysi dávno opravdu vedla.

„Začalo to v roce 2020, kdy jsem na nejvyšším místním bodě vztyčil kovový kříž,“ vzpomíná mladý kovář z Uhrů Petr Štáfl. Čtyři metry vysoký kovaný kříž stojí nedaleko jeho kovárny, u silnice mezi Uhry a Dvorkem. Po cestě od kříže do Hesova chodil shodou okolností místní farář Pavel Sandtner. A ten dostal nápad vybudovat celou křížovou cestu.

Křížová cesta je dlouhá tisíc čtyři sta metrů a vychází to téměř přesně tak, že jednotlivá zastavení jsou od sebe vzdálená sto metrů. „Vyjádření pomocí jedné postavy mi přišlo atypické. Snažil jsem se tu myšlenku zastavení vyjádřit zjednodušeným gestem,“ říká autor. Sám dodává, že je na poutníkovi, jak si příběh, který vidí, vyloží. Zastavení jsou zvláštní i tím, že na nich chybí kříže a postavy jsou umístěné ve výšce očí kolemjdoucích.

Cesta, kterou dnes křížová cesta vede, byla dlouho neprůchodná. „Některé její části byly zaorány,“ vysvětluje Petr Štáfl. Historicky tam ale byla a lidé ji teď v podstatě znovu vyšlapávají. Časem by na místech s nádherným výhledem do okolí měly stát i lavičky. A stejně jako kdysi by cestu měly časem lemovat stromy.

Spustit audio