Kotviště na Lipně jsou plně obsazená, hladinu přehrady bude brázdit i nový parník

19. červen 2020 09:22

Lodní sport a turistika je na přehradě Lipno každým rokem oblíbenější, plavidel v posledních letech přibývá. I když zatím počasí plavbám příliš nepřeje, kotviště jsou před letními prázdninami plně obsazená.

Po hladině Lipna už pluje také jedna nová výletní loď, kterou její majitelé přivezli až z rakouského Lince.

„Loď spouštíme pomalu na hladinu přehrady. Překládáme ji z vozu, na kterém přijela z Lince po silnici, na takové skluzy, které potom bude sloužit k tomu, aby sjela na vodu,“ popisoval manažer lipenské lodní společnosti Karel Andrle cestu nového parníku Smetana z plošiny na vodní hladinu.

Transport parníku Smetana, který bude brázdit hladinu přehrady Lipno

Podobně velké výletní lodě s kapacitou kolem sta a více lidí plují na Lipně pouze dvě. Těch menších ale každoročně přibývá. „Zejména se jedná o plachetnice a potom malé čluny rybářů. Některé jsou vybavené motorem, takže kontrolujeme, jestli nepřekračují povolené míry obsahu motoru,“ potvrdil Petr Kučera z obvodního policejního oddělení Lipno nad Vltavou.

Při kontrolách policisté občas narazí i na podnapilého vůdce plavidla. Nejčastějším prohřeškem je ale absence dokladů. „Lidé je nechávají v karavanech nebo ubytovacích zařízeních,“ vysvětlil Petr Kučera.

Čtěte také

Milan Bukáček z lipenské Vodní záchranné služby upozorňuje, že největší přehrada u nás dokáže často překvapit i zkušené kapitány. Kvůli své horské poloze je například pověstná rychlou změnou počasí a zvednutím vln.

Přináší ale i další nástrahy. „Je tam kolísavá hladina a pod hladinou je celá řada objektů, ostrovy, pařezy, železniční násep, cesta. Když jachtař jede naplno a narazí do toho objektu, může to způsobit těžké zranění,“ vysvětlil Milan Bukáček.

Místní policisté i záchranáři očekávají letos, co do počtu zásahů, náročnou sezónu. Vycházejí z předpokladu, že kvůli pandemii koronaviru bude většina Čechů chtít strávit dovolenou v tuzemsku.

Spustit audio

Související