Kostel v Chlumu u Třeboně má světovou raritu – fresku s hořícím tankem

11. květen 2015

Jihočeský Chlum u Třeboně je spjatý s oběma velkými konflikty minulého století. Arcivévoda František Ferdinand d'Este se tady naposledy setkal s krajany před odjezdem do Sarajeva, kde byl zavražděn v předvečer první světové války. A podle kronik se v obci ještě 10. května 1945 vedly jedny z posledních bojů druhé světové války.

Spojitost Františka Ferdinanda s Chlumeckem připomíná historik Vladimír Kos. „Tento kraj si oblíbil a v místním kostelíku se při mši v úterý 23. června 1914 rozloučil s dětmi a manželkou Žofií a odjel do Sarajeva. Odtud už se nevrátil,“ říká.

V kostele dodnes stojí nábytek, který arcivévodu pamatuje. „Je tu například originální křeslo, ve kterém sedával. Vždycky říkám, že by se v něm ještě dalo najít jeho DNA,“ říká Jitka Válková z Chlumu u Třeboně.

Obec si zažila své také s koncem druhé světové války. V květnu 1945 krajem ustupovaly hordy německých vojsk. „Snažily se dostat z jižní Moravy do západních Čech a tam se vzdát americké armádě. I Chlum zažil kruté chvíle, kdy mu hrozilo, že ho vojáci vypálí a zničí,“ dodává Vladimír Kos.

V zadní části kostela je na stropě freska, jejíž vyhotovení se datuje právě do května 1945. Obraz vychází ze skutečných událostí. „V pravém dolním rohu je zástup autentických lidí, které vede páter Jan Kubiska. Freska je ale raritní především tím, že má v levém rohu hořící tank. To symbolizuje konec hrůz války,“ vysvětluje Vladimír Kos.

autoři: pfr , Andrea Poláková
Spustit audio