Kostel sv. Michaela v Bechyni mění majitele. Jde o jednu z architektonicky nejcennějších raně barokních sakrálních staveb v zemi, kterou už ale církev dlouhá léta nevyužívá

17. prosinec 2020 14:09

Českobudějovické Biskupství se rozhodlo darovat kostel městu Bechyni. Využívat tento ranně barokní skvost by chtěl například místní spolek rodáků k přednáškám a besedám.

Zastupitelstvo schválilo darovací smlouvu, kterou podepíše starosta za nezávislé Pavel Houdek:

„Teď už je to jenom o podpisech a předání kostela sv. Michala .My samozřejmě nějaké využití řešíme, takže by se využíval na nějaké kulturní projekty, výstavy…“

A o budoucí využití kostela se už teď hlásí první zájemci. Patří mezi ně i Spolek rodáků a přátel Bechyně, potvrzuje Jiří Bílek:

„Měli bychom o to veliký zájem, abychom v tomto kostele mohli pořádat přednášky a jako takovou úvodní přednášku na oslavu toho, že se kostel dostal do majetku města bychom chtěli udělat přednášku jak o historii kostela, tak hřbitova, o historii křížů i lidí, kteří jsou zde pohřbeni.“

Biskupství převede kostel na město zdarma. Darovací smlouva ale obsahuje dvě podmínky. Církev si ponechá předkupní právo pro případ, že by se město rozhodlo barokní památku prodat. Druhou podmínkou je podle mluvčího Biskupství Petra Samce i zřízení břemene služebnosti.

„To v praxi znamená, že v kostele se budou i nadále konat katolické církevní svatby, křtiny a další obřady. Převod byl bezúplatný, ale součástí převodu nebyl liturgický inventář, tím myslím obřadní kalichy, misky, roucha, oltářní kameny a další věci,“ říká Petr Samec.

Podobný model bezúplatného převodu nemovitosti už Biskupství využilo i v dalších případech. Většinou se jedná o místa, kde je malý počet praktikujících věřících a kostely tím pádem nejsou využívané k jejich původnímu účelu, tedy k bohoslužbám.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio