Košťata jako hudební nástroje. Petr Nikl zakončil výstavu v Týně nevšedním vystoupením

25. leden 2017

Rád improvizuje a dává věcem volný průběh. Nemá rád plánování, které ho příliš svazuje. Umělec Petr Nikl přijel v neděli do Týna nad Vltavou zakončit svou výstavu, a to velmi nevšedním způsobem.

Všestranný tvůrce spojil představení vlastních písní s pestrou škálou netradičních zvuků. Bubnoval na krabici od bot a na odpadkový koš nebo využil košťata jako hudební nástroje.

Skončila tak výstava Bezejmenné obrazy a slovní obrazce. Na ní Petr Nikl prezentoval nejnovější práce malované tuší na rýžovém papíře. „Celé to vzniklo, jako většina věcí, co dělám, náhodou. Před třemi lety jsem zkoušel rozpouštět inkousty ve vodách na různých papírech a loni jsme byli na výstavě v Číně, kde jsme navštívili spoustu čínských umělců v jejich ateliérech. Já jsem tam načichl, doslova nasál vůni té tuše, takže jsem ji koupil a přivezl. Pak mě napadlo, že bych mohl zkusit rozpouštění na tomhle druhu papíru, a to mě uchvátilo,“ popisuje.

Hru na nezvyklé hudební nástroje Petr Nikl podpořil i výstředními kostýmy a maskami. Výtvarník diváky ohromil hned na začátku představení, když do galerie vstoupil oblečený do bílého prostěradla a na hlavě měl vysoký nafukovací klobouk.

Nevšední vystoupení vrátilo do galerie diváky, kteří byli jeho výstavou nadšení. „Moc se mi líbí obrázky i knížky. Myslím, že ty knížky jsou pro děti, které mají rády fantazii a nebojí se něco nového objevovat,“ řekl jeden z nich.

„Byli jsme tady už na vernisáži. Dílo Petra Nikla sleduji léta, máme spoustu jeho knih a mě tam udivuje ta fantazie, ta hravost, takže jsem nadšený i tímhle,“ dodal další.

Po Petru Niklovi představí vltavotýnská městská galerie výběr z díla známého grafika a knižního ilustrátora Václava Bláhy. Vernisáž bude v pátek 27. ledna.

autor: mvo
Spustit audio