Koronavirus a nouzový stav může město České Budějovice připravit až o 400 milionů

1. červen 2020 11:07

Ztrátu zhruba 400 milionů korun bude pro letošní rozpočet Českých Budějovic znamenat pandemie koronaviru a nouzový stav. Přes čtvrt miliardy korun představuje propad příjmu ze sdílených daní. Dalších 85 milionů korun radnice vydá na takzvaný kompenzační příspěvek pro OSVČ, o kterém rozhodli poslanci.

Vedení města bude muset sáhnout na fond rezerv i na peníze uspořené z minulých let. „Pro krytí jsme našli zejména částku 150 milionů z nepřevedených prostředků uspořených v minulých letech a saháme už i do rezerv, přibližně devatenácti milionu korun z fondu rezerv a rozvoje,“ představuje náměstek českobudějovického primátora pro finance Petr Holický hlavní část rozpočtového opatření, které kvůli koronakrizi schválila rada města.

Ztráty ale ještě nejsou zdaleka konečné. Ve výčtu zatím chybí propady příjmů městských příspěvkových organizací, to znamená například zrušená sezóna na otáčivém hledišti Jihočeského divadla nebo výpadek ze zrušení parkovného.

„Není všem dnům konec v ekonomickém vývoji ohledně koronakrize. Nechci pouštět žádné poplašné zprávy, ale ta částka se patrně ještě prohloubí,“ říká Petr Holický.

Radnice také zatím neví, z čeho bude hradit takzvané kompenzační bonusy, protože se o této skutečnosti dozvěděla teprve před pár dny. Rozhodně chce ale zachovat investice. Podle ekonomického hodnocení si město navíc může dovolit i otevření nového úvěru ve výši přes půl miliardy korun.

„To, co jsme si předsevzali, že v letošním roce zainvestujeme, skutečně provádíme. Je řada rozpracovaných akcí, ty ohroženy nebudou. Je tam úspora přibližně dvanácti milionů korun na akcích které nejsou nezbytně nutné,“ uvádí Petr Holický.

Čtěte také

Dopad takzvaných kompenzačních bonusů, které schválila poslanecká sněmovna, kritizují kraje a obce po celé zemi. Opatření vadí i primátorovi Českých Budějovic Jiřímu Svobodovi. Podle něj samosprávy nikdo z vlády včas nevaroval.

„Určitě nám není příjemné, že se rozdává z obecních a krajských kas. Město také bylo poškozeno tou krizím, a že by se nám někdo snažil sanovat, to jsem příliš nezaznamenal, ve verbální rovině možná trochu, ale prakticky zatím nic,“ komentuje.

Rada města už dříve rozhodla, že posune splatnost nájemného těm podnikatelům, kteří si pronajímají městské prostory. Tato pomoc by se podle aktuálního návrhu měla ještě rozšířit. „Jednáme o tom, zda a v jaké výši bychom i odpustili ty nájmy, ale v tuto chvíli není jasné, jak to bude z úrovně státu,“ dodává Jiří Svoboda.

Rozpočtové opatření kvůli koronakrizi budou projednávat zastupitelé na mimořádném zasedání 5. června.

Spustit audio

Související