Koronavirová krize zasáhla i hospic svatého Kleofáše v Třeboni

25. leden 2021

Třetinu jeho rozpočtu tvoří příspěvky od dárců. Někteří sponzoři už ale avizovali, že kvůli dopadům pandemie nebudou moct darovat tomuto zařízení tolik peněz, jako v minulých letech.

Hospic svatého Kleofáše v Třeboni přijde o významnou část příjmů. Souvisí to s koronavirovou krizí. Ta zasáhla i stálé sponzory, kteří byli dřív velmi štědří. A ani podpora ze stran měst a obcí nemusí být ve stejné výši. Peníze od dárců tvoří třetinu příjmů zařízení. Pracovníci hospice, kteří pečují o umírající pacienty i jejich blízké, tak mají obavy z budoucnosti.

Čtěte také

„Finanční prostředky získáváme od státu, kraje a obcí, od nadací a nadačních fondů, z evropských dotací, téměř třetinu našich zdrojů tvoří dary od dárců firemních a individuálních,“ vysvětluje ředitelka hospice Irena Kalná s tím, že podle informací od dárců nebude možné zaručit stejnou výši podpory v letošním roce tak, jako vloni.

„Města a obce dostaly menší příděl peněz od státu na tento rok a proto se obáváme, že i podpora od měst a obcí nemusí dosáhnout té výše, jako jsme měli v minulosti. Nebezpečí vidím především v tom, že bychom nemohli obnovovat a nakupovat nové kompenzační pomůcky, které jsou důležité pro naše pacienty. Připravili jsme několik krizových scénářů, které doufám nebudeme muset použít, protože by to znamenalo omezení provozu i komplexnosti našich služeb.“

V rozpočtu hospicu také chybí peníze z benefičních akcí, které se kvůli pandemii koronaviru nemohly uskutečnit. První z nich by se měla uskutečnit na jaře, bude to aukce uměleckých děl, do které se zapojilo víc, než čtyřicet umělců z celé republiky.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související