Mořské řasy pomohou při každé nemoci, velký vliv mají v prevenci a zaléčení rakoviny

19. září 2019

Dulse, wakame, nori, chaluha, mořská zelenina. To jsou u nás nepříliš známé názvy ze širokého světa rostlin obývajících světové oceány. Česká kuchyně, která nepočítá s přítomností moře, tyto poklady ignoruje. Ukazuje se ale, že v dnešním globálním světě může být přítomnost určitého typu globální kuchyně užitečná.

Řasy v oceánu působí očistným způsobem. Moře se díky nim alespoň z části vyrovnává s velkým znečištěním, které mu člověk způsobuje. Řasy nepřetržitě nasávají toxiny, deaktivují jejich ničivé účinky a vypouštějí je zpět neutralizované do moře. Pokud budeme mořské řasy konzumovat, budou se chovat stejně, s jedním zásadním rozdílem – vstřebané chemikálie nebudou vypouštět zpět do tělních systémů, protože se nenacházejí ve svém přirozeném prostředí.

Mořské řasy pomohou při jakémkoli onemocnění. Obnovují totiž poškozenou DNA buněk a obzvláště aktivně se podílí na podpoře endokrinního systému. Vstřebávají totiž radiaci, která v některých případech hypotyreózy a narušení funkce hypotalamu, hypofýzy a šišinky může být mocně destruktivní.

Jsou vynikajícím zdrojem aktivního jódu, který ochraňuje štítnou žlázu před radiací a viry. Prospívají kostem, šlachám, vazům, pojivovým tkáním a zubům a pomáhají při onemocněních a symptomech způsobených toxickými těžkými kovy, jako jsou Alzheimerova choroba, ADHD, epilepsie a psychický útlum.

Mořské řasy vzhledem k obsahu jódu a dalších látek mohou hrát i důležitou roli v prevenci a zaléčení onkologických chorob. Pokud je v organismu málo jódu, začne vytvářet více estrogenu, což zvyšuje riziko rakovin reprodukčního systému. Lékař Bernard Eskin zjistil, že prsní tkáň nedostatečně vyživená jódem má větší dispozici k rozvoji stavů předcházejících rakovině.

V Japonsku o 66% nižší výskyt rakoviny

Jód má velký význam i v mateřství. Hromadí se totiž v prsní žláze, odkud se dostává do mateřského mléka a chrání nemluvně před infekcemi, a také hraje zásadní roli pro vývoj mozku.

Japonská strava, která ve své tradiční podobě pravidelně užívá mořské řasy, působí ochranně. Japonské ženy mají ve srovnání s americkými o 66 procent nižší výskyt rakoviny prsu. Průměrně totiž ve své domovině konzumují asi 25krát více jódu.

Kromě mořských řas můžeme jód v menším množství získat také z mléčných výrobků, jogurtů, vajec, neloupaných brambor, fazolí, brusinek a mořských ryb.

Čtěte také

Několik mezinárodních studií poukázalo na fakt, že mořské řasy mohou být účinnou přírodní chemoterapií pro celou řadu onkologických diagnóz. Nejnovější brazilská studie objevila souvislost mořských řas s potlačováním takzvané angiogeneze, tedy způsobu, kterým si nádory hledají cestu k výživě svého růstu. Malajská studie vidí mořské řasy druhu eucheuma cottonii jako efektivnější způsob prevence rozšíření rakoviny prsu než známé léčivo tamoxifen.

Řasy mají také silný antioxidační efekt. Potvrdili to Dánové, kteří zkoumali 16 různých druhů řas kolem pobřeží, podobně hovoří i havajská studie. Antioxidace je tak další cestou, jak řasy podporují lidské tělo a mohou pomoci vyrovnávat se s fenoménem chronických civilizačních chorob.

Řasy tedy neignorujme. Snažme se je přidávat do polévek, zeleninových jídel nebo v současné době tak oblíbených smoothie koktejlů.

Spustit audio

Související