Kontroverzní projekt Divoká voda má pomoci Loučovicím. Vzbuzuje ale řadu námitek

12. červenec 2017

Až 200 nových pracovních míst, příjmy v řádech desítek milionů, a to v Loučovicích pod lipenskou přehradou, obci s vysokou nezaměstnaností. To slibuje projekt Divoká voda. O návrhu, který by měl oblasti vytrhnout ekonomický trn z paty, se mluví už dlouho.

V případě vody a Lipna jde vždycky tak trochu o politiku. Platilo to jak před šedesáti lety, tak před dvěma roky, kdy lipenské Loučovice navštívil prezident republiky. „… takže nechte nám tady naši přírodní rezervaci Čertova stěna. No, tak co to znamená? Že chcete, aby tady nebylo například mistrovství světa v raftingu, chcete, aby tady všechno zůstalo při starém,“ takto se Miloš Zeman pustil do loučovického učitele Jaroslava Jonáše, který přišel protestovat proti projektu Divoká voda.

Projekt navrhuje upouštět v pravidelných intervalech vodu z Lipna tak, aby se dalo pod přehradou u skály Čertova stěna jezdit na lodích. „Je to národní přírodní rezervace, poklad, Bedřich Smetana, myslím, že inspirován tou nádherou, napsal Čertovu stěnu. Panu prezidentovi pod okny teče ta Vltava, kterou tady chtějí zničit,“ říkal před dvěma lety Jaroslav Jonáš.

Co se od té doby s projektem stalo? „Momentálně jsme ve stádiu, kdy se to dál neposouvá, nicméně nějaké kroky v tom stále činíme. Zabýváme se i nějakými projekty, které by měly na Divokou vodu navazovat nebo ji podporovat,“ říká starosta Loučovic Jan Kubík.

Jedním z nich je obnova kanálu, který vedl z Loučovic na Vyšší Brod. „My bychom mu rádi znovu vdechli život. Myslíme si, že by to byla turistická atrakce. Za dob Rakouska-Uherska se na to jezdil dívat celý svět. Zároveň bychom tím vyřešili i případný problém při pouštění té divoké vody, mohli bychom část vody pouštět tímto kanálem a nezatěžovali bychom přírodní rezervaci, o kterou je takový velký boj,“ dodává starosta.

Námitky k Divoké vodě mají nejen ekologové, ale i energetici. Projekt by snížil o tři procenta produkci elektřiny lipenské vodní elektrárny. Podle vodohospodáře Zdeňka Zídka z povodí Vltavy by ale spuštění Divoké vody nemuselo být problémem. „Ono by teoreticky o žádnou ztrátu jít nemuselo, protože ta voda by pouze mohla téct jinudy. Netekla by v podzemí, ale po povrchu,“ vysvětluje.

Nezaměstnanost je stále velkým problémem Loučovic

Projekt vznikl z mnoha důvodů. Jedním z nich byla i vysoká nezaměstnanost v Loučovicích. V roce 2013 bylo 16 procent místních lidí bez práce a obec si slibovala oživení turistického ruchu, rozvoj služeb a následně i větší zaměstnanost.

„Nezaměstnanost je stále problém. Sice již klesla k deseti procentům, nicméně pořád je nejvyšší na úrovni Jihočeského kraje. Hlavním problémem je, že pracovní místa nejsou tady v obci, ale lidé za prací musí dojíždět,“ zdůrazňuje starosta Jan Kubík.

Loučovice podle něj navíc mají v současné době deset hektarů opuštěných ploch po papírnách, pro které hledají nové využití. „Říkám si, že voda vždycky dávala život Loučovicím a také budoucnost obce by měla být postavena na okolních lesích a té vodě. Pokud se povede projekt dotáhnout do konce, jsem si jistý, že najdeme využití těchto areálů pro výstavbu nějaké turistické infrastruktury a budeme mít možnost ta pracovní vytvořit,“ doplňuje.

autor: Filip Černý
Spustit audio